Hlavní obsah

Janda může na alpských můstcích zkusit zlepšovák

PRAHA

Už není jen přehlíženým skokanem, o kterém se říká, že nedokáže prodat to, co umí v tréninku. Jakub Janda to všem ukázal v počátku sezóny. Skokanský svět se o něj rázem zajímá. Čeká se, že to bude možná právě on, kdo by po Poláku Malyszovi mohl připravit další, teprve druhou porážku Finu Ahonenovi v tomto ročníku Světového poháru.

Foto: Sport.cz

Jakub Janda

Článek

"Nemyslím na to. Chci skákat stejně dobře jako dosud, ale budu to řešit až nahoře na lavičce," snaží se odvracet myšlenky od možného útoku na premiérové vítězství v prestižním seriálu. Kdyby přišlo na slavném Turné, bylo by o to cennější.

I výrobci skokanského náčiní si jej všímají. Česká výprava se cestou na Turné zastavila u německého výrobce skokanských kombinéz Meininger. Jandu tam čekalo překvapení. "Vymysleli pro mě speciální střih. Vypadá hodně zajímavě. Má to být zlepšovák, tak to zkusím," říká česká skokanská jednička.

Po úvodní vydařené sérii závodů přivítal vánoční volno. "Už jsem toho začínal mít dost, takže každou pauzu vítám," pokračuje frenštátský závodník. Doma strávil svátky s rodinou a přítelkyní. "Trošku jsem si odpočinul, ale tři dny není moc."

Na Štědrý den dvě večeře

Na skákání se snažil nemyslet. "Tomu se ale nevyhneš. Nakonec vždycky stejně řeč u skoků skončí," přiznává. Slovinský trenér Vasja Bajc, který od letoška vede českou reprezentaci a pomohl v Jandovi v jeho šestadvaceti probudit dřímající talent, vyžadoval od skokanů kondiční trénink. "Hodinku denně jsem se tomu věnoval," podotýká Janda. Chodil běhat nebo cvičil v posilovně. "A snažil jsem se relaxovat. Díval jsem se třeba na televizi."

Na Štědrý den si dal dvě večeře. U rodičů měl filé a kuřecí řízek, u přítelkyně další řízek. Nemusí se však bát, že by ztloustl. "Možná jsem přibral tři sta gramů, ale už jsou pryč. Hodně rychle hubnu," tvrdí skokan, který musí vážit v botách a kombinéze aspoň 63 kilogramů, aby v souladu s novými pravidly mohl užít náležitě dlouhé lyže.

Kvůli pověrčivosti o můstcích nemluví

V Oberstdorfu, kde dnes Turné naostro začne, se ze všech čtyř alpských můstků skáče nejdále. Podobně jako v Harrachově dopadají ti nejlepší ke 140 metrům. "K můstkům se nechci vyjadřovat, jsem pověrčivý," připomíná Janda a těší se na atmosféru série na přelomu roku.

Pod můstky chodí až třicet tisíc lidí. "Je skvělé v tom skákat, ale lidi budou fandit Němcům a Rakušanům, takže to neřeším," tuší Janda, že i přes jeho formu české vlajky asi nebudou moc vidět.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články