Hlavní obsah

Mistrem ve sprintu běžců na lyžích se stal překvapivě Vladislav Razým

Horní Mísečky

„Víš, kdo vyhrál? A je to velké překvapení...,“ tak se v pátek ptali týmoví kolegové Aleše Razýma, nemocného favorita mistrovství republiky běžců na lyžích ve sprintu. „Magi (Magál),“ zkusil odpovědět. Ale to se mýlil. Vyhrál 25letý Vladislav Razým, jeho o rok mladší bratr, závodník Sport Clubu Plzeň. Mezi ženami získala titul favoritka Eva Vrabcová-Nývltová.

Článek

Jelo se na tratích 1,5 km klasicky na Horních Mísečkách. „Překvapivý? Dá se to tak říct, vůbec jsem to nečekal. Bezpochyby je to můj největší úspěch, nevím, jestli se mu někdy ještě přiblížím," vykládal překvapeně sám Vladislav Razým. „Stálo při mně štěstí," přiznal.

V první rozjížďce postoupil třetí jako lucky loser zásluhou času. V další už skončil druhý a vyřadil Koukala nebo Horynu. Pak přišlo finále. „Necítil jsem se už moc dobře se silami, měl jsem toho dost. Zkusil jsem se šetřit ze začátku, neměl jsem na to vypálit," vyprávěl. Držel se v závětří až do posledního stoupání. Do cílové rovinky vjel druhý, rozdal si to se slovenským sprinterem Peterem Mlynárem a dalším českým reprezentantem Martinem Jakšem. „Dojeli jsme ve dvaceti centimetrech," usmál se vítěz.

České stříbro tedy bere Jakš z Dukly Liberec, bronz celkově čtvrtý účastník mistrovství světa do 23 let Jan Śrail z Nového Města. Až za nimi skončili specialisté Jan Bartoň a Dušan Kožíšek - ten zmožený střevní virózou z minulého víkendu, kdy zvítězil na Red Bull Nordix.

Razým: Slavit budu až po sezóně

A jaký je lyžař Razým II? „Sedělo mi to klasicky, líp si věřím, sprint bruslením je asi nejslabší disciplína," říká sám. Svého známějšího bratra porazil naposledy někdy v juniorech na Mísečkách. „On byl ale v absolutní krizi. Je lepší o hodně. Kdyby tady byl, asi by to nedopadlo," dodal. Čeká ho ještě celý zbytek víkendového programu, tedy v sobotu 15 km klasicky a pak v neděli 15 km volně. „Slavit budu až pak, po sezóně," smál se.

To Eva Vrabcová-Nývltová se tolik neradovala. „První dvě kola se mi jelo hrozně, pak se to zlepšilo. Forma není, musím to nějak dojet. Nemohla jsem si být jistá ničím," říkala.

Ve finále vyhrála slovenská lyžařka Alena Procházková, která pravidelně boduje ve Světovém poháru. „Nakonec ta ztráta nebyla tak velká. Vydržela jsem s ní až na poslední kopec, to mi udělalo radost," uznala aspoň česká šampiónka z týmu Olfin Car – Vella Trutnov. Za ní skončila Sandra Schützová z ČS Ski Jilemnice, bronz bere Petra Hynčicová z Dukly Liberec.

Reklama