Hlavní obsah

Bauer chce trénovat s Rusy. I proto, že ho naštval reprezentační kouč Petrásek

Michal OsobaPrávo

Když si Lukáš Bauer přečetl, jak reprezentační trenér Miroslav Petrásek zhodnotil vystoupení na mistrovství světa, naštval se. Dokonce tak, že by s českým týmem už žádné letní soustředění nejradši neabsolvoval. Nejlepší domácí běžec na lyžích před olympijskou sezónou upřednostňuje přípravu s elitními ruskými závodníky Legkovem a Černousovem.

Foto: SLČR

Lukáš Bauer během přípravy na MS ve Val di Fiemme.

Článek

Co konkrétně vás naštvalo?

Když jsem si přečetl, jak reprezentační trenér hodnotí moje vystoupení, byl jsem trochu překvapený, během závěrečné přípravy a mistrovství světa mi říkal něco jiného. Doufal jsem, že i když moje úroveň byla někde jinde, než mohla být, zazní, že Lukáš neodjezdil, co jsme si představovali, ale pořád je tu zatím nejlepší a také se podívejte, co měl za zdravotní problémy, někteří závodníci by do té sezóny vůbec nenastoupili. To mi tam chybělo.

Jinak spolupráce s trenérem Petráskem fungovala?

Už dva roky pod ním netrénuju, ale na reprezentačních soustředěních se podřizuju plánu celé reprezentace. Informace typu, že reprezentační trenér neměl možnost moji výkonnost ovlivnit, se mě trošku dotkly. Proč jezdit na soustředění, když Míra tohle řekne? Pak jen ztrácím čas.

Ani vy jste ale asi nebyl s výsledky na mistrovství světa spokojený, nejlépe jste dojel šestnáctý.

Ano, už tam jsem prohlásil, že mě takové výsledky nebaví. I tak si myslím, že sezóna nebyla tak špatná. Ale není to úroveň, na kterou bych si chtěl zvykat a jasně jsem řekl, že v příští sezóně se buď vrátím na dostřel stupňů vítězů, nebo skončím se svěťákovým závoděním.

I proto se budete připravovat s ruskými závodníky?

Zatím je to ve fázi domluvy. Rusové mají sport pořád hodně centralizovaný. Legkov a Černousov dostali výjimku, už dva roky se připravují odtrženi od zbytku reprezentace ve Švýcarsku, kde je trénuje Reto Burgermeister. Ten musí v dubnu na mítink do Moskvy, a pokud vedení ruské federace dá svolení k další spolupráci, můžeme se o ní bavit.

Co si od spolupráce slibujete?

Že budu mít hodně těžké konkurenty ve všech náročných trénincích. Donutí vás jet ne jen na své maximum, ale i trošku nad. Fungovalo by to stylem, že bych trénoval dál pod vedením německého trenéra Janka Neubera a s nimi bych jel na několik společných soustředění.

Celý rozhovor s Lukášem Bauerem najdete v úterním Právu.

Co řekl trenér Miroslav Petrásek o Bauerovi po MS
"Do Lukášova tréninku nezasahuju, jen konzultujeme techniku a věci okolo a snažím se zabezpečit, aby měl nejlepší přípravu. Ale určitě to není tak jako dřív, kdy jsem byl za jeho přípravu zodpovědný. Nemusím se už tolik dohadovat o konkrétních trénincích, což mi malinko ulevuje.
Bohužel, Lukáš se jako hlavní lídr nepotkal na šampionátu s formou. Chyběl nám top výsledek do desíti a k tomu patří zklamání se štafetou. Tím, že Lukáš nepřijel v kontaktu, jsme vypadli z první šestky sedmičky, která jela.
V sezóně jsem byl spokojen s jeho výsledky a čekali jsme, že to doladí a na mistrovství přijede ve výborné formě. Bohužel se stal opak. Nedělal jsem jeho závěrečný trénink. Přijel za námi na Passo Lavazé, ale měl přípravu se svým osobním trenérem Jankem Neuberem.
Odtrénoval si to, co měli z loňska potvrzené. To je na něm, aby si to rozebral on sám s trenérem. Lukášovi je pětatřicet, zažili jsme té přípravy strašně moc. Jestli motivace na mistrovství světa je trochu větší a udělá trochu víc, tak… Jak je člověk mladší, větší zátěž zkousne a líp se zregeneruje. Možná to opravdu trochu přehnal. Když jsme se o tom bavili, tak říkal, že to má pod kontrolou a že by to mělo být v pořádku.
Moje úloha nebyla souhlasit, ale vytvořit Lukášovi co nejlepší podmínky. Pokud je osobním trenérem Janko Neuber, tak musím ctít plán, co si udělají. Pak by v tom byl guláš. Co si naplánovali, tak udělali. Je třeba, aby si sedli a zhodnotili, zda to bylo to nejlepší vůči mistrovství světa.“

Reklama

Související témata: