Hlavní obsah

Sakala si vsadí, že jeho následovník příště vyhraje

PRAHA

Přes dlouhé minuty čekání na příznivější podmínky vedla cesta Jakuba Jandy ke stupňům, které mu v předešlých dílech Turné čtyř můstků unikaly. Dotřetice mu to vyšlo. I v prestižní sérii na přelomu roku se dokázal probojovat mezi tři nejlepší, kam se dostával v minulých závodech pro něj životní sezóny. Vítr vanoucí na innsbruckém můstku do zad skokanů ho nerozházely.

Článek

Přestože si ve druhém kole vynutil opakované pauzy v závodě. "Měl jsem z toho smíšené pocity, ale bylo to stejné pro všechny. Dopadlo to, jak to dopadlo, je to skvělé," oddechl si v rozhovoru pro Radiožurnál.

Co opakované zdržení dělalo s nervy skokana s pověstně labilní psychikou? "Chodím nahoru na poslední chvíli, teď jsem tam ale vytvrdl dvacet pětadvacet minut, nebylo to příjemné," přiznával frenštátský skokan. Ač se posunul na stupně, cítil, že druhý skok nebyl optimální. "Trošku jsem měl problémy s přesností odrazu, bylo to lehce později, ale lepší než v tréninku."

Ani ostatní nezářili. Nor Pettersen dokonce skokansky zkolaboval. Dopadl na rovných 100 m a opustil druhé místo. A cesta ke stupňům byla volná pro Jandu. Naposledy se český reprezentant na Turné vklínil mezi trojici nejlepších v roce 1993 právě v Innsbrucku, kde Jaroslav Sakala obsadil druhou příčku.

V pondělí s nadšením v on-line přenosu na internetu a poté v televizním záznamu sledoval, jak si vede jeho následovník. "Je to výborné, že to Jandys takhle dokázal," řekl ČTK pětatřicetiletý Sakala na adresu o devět roků mladšího skokana. Stupně vítězů na Turné bere ze závodů Světového poháru jako to nejcennější. "Je to jiné, protože je tam větší zájem diváků." Někdejší mistr světa v letech na lyžích skákal ještě v době, kdy nebyl současný k. o. systém. "Teď jsou to nervy už od kvalifikace," srovnával Jandův předchůdce.

V posledním závodu Turné v Bischofshofenu se podle Sakaly může frenštátský skokan dočkat premiérového triumfu ve SP. "Vsadím na Jandyse," pravil bývalý reprezentant, ale neprozradil jak vysokou sumu. Co z bilance na Turné, deváté pozice v Oberstdorfu, šesté v Ga-Pa a třetí v Innsbrucku, vychází pro Bischofshofen samotnému Jandovi? "To je až ve čtvrtek. Teď na to nemyslím. Chci si odpočinout, v úterý posilovna, pak kvalifikace," odmítl spekulovat a mířil na dopingovou kontrolu. "Nějak se jim to asi nezdá," dodal ke svým výkonům.

Reklama