Hlavní obsah

Sprint SP běžců na lyžích na Karlštejně nebude

PRAHA

Závody Světového poháru v běhu na lyžích na Karlštejně plánované na středu 12. ledna byly ve středu kvůli nepříznivému počasí zrušeny. Pořadatelé nakonec nebudou s mezinárodní federací FIS ani jednat o případném o přeložení sprintu mužů i žen na jiný termín. Kvůli teplému počasí a nedostatku sněhu je ohrožena také Zlatá lyže, tradiční dějiště Světového poháru v Novém Městě na Moravě.

Článek

Na Vysočině by se měli představit nejlepší běžci o příštím víkendu, o osudu závodů se rozhodne nejpozději v sobotu dopoledne.

Karlštejn se nebude pokoušet získat v kalendáři Mezinárodní lyžařské federace FIS jiný termín, existuje však varianta, že by právě Nové Město zrušené sprinty převzalo. "Navrhl jsem federaci, aby se odjely v Novém Městě v neděli místo štafet," řekl ČTK komisař FIS Ladislav Slonek.

Kvůli klimatickým podmínkám a náročnosti příprav padla možnost přeložení karlštejnských sprintů do jiného českého střediska. Pořadatelé uvažovali také o úplně jiném termínu. "Světový pohár je ale rozložen do pásem. My jsme ve druhé periodě a do jiné není možné se vejít. Jedině kdyby byl zrušen závod jinde," uvedl tiskový mluvčí závodu Pavel Poulíček.

Atraktivní lokalita na golfovém hřišti nedaleko Prahy měla hostit Světový pohár poprvé v historii. V dešti však odtály zásoby technického sněhu, navíc podle předpovědi má být příští středu až kolem osmi stupňů nad nulou. Vzhledem k tomu, že ani v noci teplota neklesne pod bod mrazu, není možné připravit ideální trať.

Snaha pořadatelů byla mimořádná

"Snaha pořadatelů byla mimořádná, ale bohužel jiná varianta není možná. Ani v případě, že by se sníh navážel z hor, by vzhledem k počasí nebyly zaručeny kvalitní podmínky, na které jsou závodníci zvyklí. Riskovali bychom tak skvělou pověst, kterou máme jako organizátoři po celém světě," řekl Slonek.

Předseda organizačního výboru Vojtěch Matějček si posteskl, že půlroční přípravy přišly vniveč. "Moc nás to mrzí, ale s počasím nic nenaděláme. Zrušení závodu pro nás bude znamenat ztrátu třiceti procent z celkového rozpočtu, ale další prodlužování rozhodnutí by bylo podstatně nákladnější," řekl Matějček. Poulíček upřesnil, že ztráty se pohybují mezi dvěma a třemi miliony korun.

S nedostatkem sněhu zápasí také Nové Město na Moravě. "Federace FIS po nás požaduje, abychom připravili okruh o minimální délce 3,7 kilometru. Na tuto vzdálenost máme v zásobnících technický sníh. Pokud nedojde k výrazným změnám počasí, tak bychom měli uspořádat Zlatou lyži v nezměněném programu," uvedl ve středu předseda organizačního výboru Petr Honzl.

Momentálně se teplota vzduchu v Novém Městě na Moravě pohybuje těsně nad nulou, v noci byl minus jeden stupeň. V úterý na tratě E.ON Zlaté lyže napadlo deset centimetrů mokrého sněhu, který ale nemá podklad na zmrzlé zemině.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Washington - Boston 2:0

Pastrňák vyšel v bitvě proti Ovečkinovi naprázdno. Boston ztratil naději na první příčku
NačítámNačíst další články