Hlavní obsah

Všichni Češi se kvalifikovali do posledního závodu Turné

BISCHOFSHOFEN

Čtyřnásobné zastoupení bude mít český skok na lyžích v posledním závodu Turné čtyř můstků v rakouském Bischofshofenu, což se naposledy podařilo před sedmi lety v Innsbrucku. Vedle Jakuba Jandy, který měl start na základě umístění ve Světovém poháru předem jistý, se do čtvrteční soutěže kvalifikovali také Jan Matura, Jan Mazoch a junior Antonín Hájek.

Foto: Sport.cz

Jakub Janda

Článek

Janda, druhý muž průběžného pořadí SP, se v úvodním kole v k.o. systému utká s Balthasarem Schneiderem z Rakouska. Matura narazí na Slovince Primože Peterku, Mazocha čeká další Rakušan Andreas Widhölzl a Hájek, jenž v polovině Turné nahradil Doležala, změří síly s Roarem Ljökelsöyem z Norska.

Janda předvedl v kvalifikaci skok dlouhý 124 metrů, což mu v absolutním pořadí stačilo na 23. místo. Protože ale měla elitní skupina stejně jako v předchozích kvalifikacích snížený nájezd, byl český reprezentant klasifikován na šesté příčce.

Matura předvedl skok dlouhý 123,5 metru a v absolutním pořadí obsadil 26. místo. Mazoch skočil 118 metrů a díky lepším bodům byl hodnocen na 42. příčce před pětačtyřicátým Hájkem, který doletěl o půl metru dál. V redukovaném pořadí byl ale před ně zařazen ještě Nor Lars Bystöl, který skákal z nižšího okna.

Českým reprezentantům podle trenéra Vasji Bajce pomohlo, že skákali v první části startovního pole. "Podmínky se pak mezi dvacátým a čtyřicátým trochu zhoršily," řekl slovinský trenér Radiožurnálu s tím, že počítal, že na postup budou potřeba skoky kolem 120 metrů. "Pro Hájka i Mazocha je super, že se vůbec kvalifikovali do závodu. Dostali těžké soupeře, musejí se koncentrovat jen na svoje skoky. Ne skákat na sílu a snažit se udělat víc, než na co momentálně mají," řekl.

Nejdelší pokus dne předvedl i ze sníženého nájezdu domácí Martin Höllwarth, který doletěl na 135,5 metru. Fin Janne Ahonen, jenž útočí na vítězství i v posledním závodu Turné, byl v absolutním pořadí dvanáctý a bude skákat proti Slovákovi Martinu Mesíkovi.

Vyřazen byl například Němec Martin Schmitt, jenž po předchozím trápení obsadil ve třetím závodu v Innsbrucku sedmé místo.

Výsledky - kvalifikace:
1. Höllwarth (Rak.) 135,9 (135,5), 2. Malysz (Pol.) 126,8 (131), 3. Morgenstern (Rak.) 126,3 (131), 4. Ahonen (Fin.) 123,3 (133,5), 5. Ljökelsöy (Nor.) 118,2 (126,5), 6. Janda 112,2 (124)
...28. Matura 110,8 (123,5), 43. Mazoch 99,9 (118), 46. Hájek (všichni ČR) 99,3 (118,5) - všichni postoupili.

Reklama

Související témata: