Hlavní obsah

Myllylä: Dopink je pro mne uzavřenou kapitolou

PRAHA

Měl tři tituly mistra světa a olympijské zlato z Nagana, pro finské fanoušky byl modlou. Pak ale přišlo mistrovství světa v Lahti v roce 2001, na němž byl lyžař Mika Myllylä stejně jako jeho krajané Kirvesniemi, Isometsä a další pozitivně testován na dopink. Po odpykání trestu nyní už podle svých slov Myllylä jezdí jen pro zábavu, na Jizerské padesátce skončil dvanáctý. "Na Světový pohár nebo mistrovství světa se nechystám," říká v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: http://aurinko.krap.pl

Mika Myllylä

Článek

Kolikátý padesátikilometrový běh jste od uplynutí trestu absolvoval? Minulý rok už jsem jel Vasův běh a jeden závod ve Finsku, ale to bylo jen pro zábavu. Po mém návratu jsem jel jen párkrát, lyžování mě ale pořád baví.

Jak jste zde byl se svým výkonem spokojený? Býval jste zvyklý na lepší pozice než dvanácté... Nejse m zklamaný, výsledek odpovídá tomu, jak jsem se připravoval. Už netrénuji profesionálně, takže samozřejmě nemůžu být v takové formě. Navíc ta rychlá trať mi neseděla, mám radši náročnější podmínky.

Jak tedy máme brát váš návrat? Chystáte se opět proniknout do špičky? Ne, budu jezdit jen sérii dálkových běhů Worldloppet, pouze pro zábavu. Nechystám se na Světový pohár nebo mistrovství světa, to už je pro mě minulost a já nemám motivaci, abych se znova vrhl do tvrdého tréninku.

Cítíte v sobě stále hořkost z té dopinkové aféry? Ne, už je to dlouho. Bylo to pro mě těžké psychicky, ale život jde dál a musím se dívat dopředu. Teď se cítím dobře.

Zkoumal jste, jaká byla příčina vašeho pozitivního dopinkového testu? To už je věc, která se odehrála před lety a já se o tom nehodlám bavit. Je to uzavřená kapitola. Jestli nemáte jiné otázky než na dopink, tak náš rozhovor můžeme ukončit.

Počkejte Miko, ještě řekněte, čemu se tedy nyní věnujete? Žiju ve středním Finsku, v jednom malém městě. Mám firmu na výrobu lyžařského oblečení s mým jménem. To je má hlavní práce, na lyže chodím, jen když mám čas po odpolednech.

Jak se vaší firmě daří na trhu? Docela dobře, teprve nedávno jsme začali, vlastně před rokem. Snad se firma ještě rozroste.

Trenéřina vás neláká? Vedl jsem několik lyžařů, ale když chcete být trenérem, musíte tomu věnovat veškerý čas a já mám teď jinou práci. Možná později.

Co finské lyžování? Teď neprožívá zrovna růžové období, myslíte, že jeho budoucnost je světlejší? Nevím, bude to trvat hodně let. Ženám se daří, ale mezi muži si musíme počkat na nějaké další talenty v nové generaci.

Reklama