Hlavní obsah

V Novém Městě napadl sníh, lyžařům přibyly starosti

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Vločky přikryly vše. I bílou stuhu vinoucí se rozblácenými loukami a lesem, onen zázrak, který pořadatelé víkendového Světového poháru běžců na lyžích v Novém Městě přichystali, aby se mohlo jet a neopakoval se rok 1998, kdy se klání na Vysočině naposledy odkládalo.

Článek

Závodníci ze sněhové nadílky radost neměli. "Čerstvý sníh, to je strašák," pohlížela s nedůvěrou v pátek na poletující vločky česká jednička Kateřina Neumannová. "Udělala se sice zimní kulisa, ale pro nás a servis to bude složitější. V těchto podmínkách je to dřina, vůbec to nejede a závod je pak hodně o lyžích," říkala a přála si, aby přimrzlo.

Bez výtek přijala okruh zkrácený na minimum - 3300 metrů.  "Nejtěžší dvě stoupání sice chybí, ale pověstná esíčka se poběží třikrát, snad nás tam lidi moc nevyblázní, budeme tam toho mít dost," přemítala Neumannová před novináři.

I ve druhé sezóně po porodu pravidelně atakuje stupně vítězů. Dočká se jednatřicetiletá běžkyně premiérové výhry v Novém Městě, kde už byla třikrát na stupních, ale ani jednou na nejvyšším? "Kromě Val di Fiemme, kde chyběla forma, jsem mezi prvním a pátým místem, v tom rozpětí chci být i tady," tvrdila pátá závodnice pořadí seriálu a nebála se před desítkou volnou technikou tlačenice, jež na krátkém okruhu nastane. "Je tam místo i na předjíždění, snad to nebude problém."

Poprvé před synem

Ani Lukáš Bauer, nejlepší český běžec sezóny, se návalu nebál. "V případě krize je možné se někoho třeba i chytnout, hlavně aby nepadal čerstvý sníh," řekl Bauer.

Před dvěma lety v Novém Městě vyhrál. Na okruhu tehdy také chyběly "Tatry", stoupání v odlehlé části lesa. "Nechybí mi, a vůbec bych si nestěžoval, kdyby se to celé zopakovalo," zasnil se před bojem na 15 km volně s kompletní přítomnou špičkou.

"Supervýsledek bude do desítky," přál si nakonec alespoň zopakovat poslední díl SP v Estonsku. V podpůrném týmu má i manželku a malého Matyáše narozeného loni na jaře. "Poprvé mě při závodě uvidí přímo," připomínal Bauer před jedním z posledních testů před únorovým MS v Oberstdorfu.

"V sobotu čekám body od Bauera Magála a po dlouhé době i od Koukala," přál si reprezentační trenér Miroslav Petrásek. Nedělní sprint bude zřejmě záležitostí specialistů. Neláká Bauera ani Neumannovou, která se ale definitivně o účasti rozhodne až v sobotu.

Ručil životem

Úlevu zažili po trápení s počasím pořadatelé. "Tratě vypadají dobře," chválil organizátory Jorg Capol, který má na starosti běžecký seriál. "Dělám desátý Světový pohár a tentokrát to bylo nejhorší," přiznal šéf organizátorů Petr Honzl.

Už měl výrazně lepší náladu než před týdnem, kdy se organizátoři dohadovali, zda jít do rizika a kývnout lyžařské federaci definitivně na pořádání SP. "Ručil jsem životem," pravil s nadsázkou Honzl.

Ovšem i nárůst rozpočtu přinesly komplikace s počasím. "A také to, že máme vlastně dvě červené skupiny nejlepších, jimž musíme platit ubytování a cestu, kromě klasického pořadí i sprintery. Těžko se vejdeme do 13 miliónů," dodal marketingový šéf závodu Jiří Hamza.

Jak rostou náklady na pořádání závodu
19953,8 miliónu Kč
20039-10 miliónů Kč
200513 miliónů Kč
Program 67. Zlaté lyže
sobota
9.30 - ženy, 10 km volnou technikou, 11.00: muži, 15 km volnou technikou.
seděle
9,00 - muži a ženy kvalifikace sprintu 1,2 km volnou technikou, 11,15: muži a ženy finále sprintu.
Sprint se jede novým způsobem. Z kvalifikace dál projde třicítka nejlepších Pětičlenné skupinky si to pak rozdají o dvě postupová místa do semifinále, které stejně jako finále už bude šestičlenné. Vysílá ČT 2.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články