Hlavní obsah

Bauer zůstává součástí české reprezentace, běžci jmenovali týmy pro olympijskou sezónu

Běžci na lyžích mají výběr i plány pro olympijskou sezónu. Česká jednička Lukáš Bauer se bude i nadále připravovat v rámci reprezentace, k tomu doplní bloky podle osobního německého kouče Neubera. Po dvouleté pauze bylo znovu sestaveno reprezentační družstvo žen, které povede Lukáš Krejčí.

Foto: BMW ČR

Běžec na lyžích Lukáš Bauer.

Článek

„Absolvuji šest hlavních reprezentačních soustředění z osmi, kde budu trénovat pod vedením Míry Petráska a on se mi bude věnovat stejně jako ostatním členům reprezentace. Mimo ně budu i nadále trénovat pod vedením Janka Neubera. Tak mi vznikne prostor pro zařazení takových tréninků, kterým věřím, nebo které bych chtěl absolvovat a které nejsou ve stávajícím tréninkovém systému reprezentace praktikovány," uvedl Lukáš Bauer.

Vstřícné kroky k dobrým výsledkům

„Myslím, že pokud jak já, tak i reprezentační trenér opravdu dodržíme nastavený systém, s čímž do toho vstupujeme, tak se jedná o nejlepší variantu. Jak s ohledem na atmosféru v týmu, tak i pro kvalitu tréninku, kdy z toho můžu těžit já i zbytek reprezentace," dodal.

„Mé myšlenky se ubíraly stále stejným směrem. A to přemýšlením, jak co nejlépe vyřešit otázku zdraví, trénování a lyží, abych mohl nejen na olympiádě v Soči, ale vlastně kdykoli během následující sezony dokázat, že slabší výsledky nejsou způsobené tím, že bych patřil do starého železa, ale zejména problémy s patou, které mě provázejí od mistrovství světa v Oslu 2011," vysvětlil ještě Bauer. Proto také podstoupil chirurgický zákrok, kde mu byl odstraněn výrůstek na patě.

Reprezentační trenér Miroslav Petrásek říká: „Nějakou dobu jsme diskutovali, nebylo to snadné a pak se dohodli oboustranně na pravidlech spolupráce. Oba jsme museli udělat vstřícný krok. Naším společným cílem je zlepšení výsledků, které nám poslední dobou chyběly."

Družstvo mužů rozšířil Horčička

Běžci na lyžích jmenovali celé reprezentační týmy pro olympijskou sezonu s vrcholem v Soči 2014. Do mužského výběru se k loňské šestici připojuje také Jiří Horčička, který už startoval ve finále Světového poháru ve Švédsku. Tvoří ho tedy Lukáš Bauer, Jiří Horčička, Ondřej Horyna, Martin Jakš, Dušan Kožíšek, Jiří Magál a Aleš Razým. Koučem je Miroslav Petrásek, jeho asistentem Zbyněk Valoušek.

Rezervní tým vedou Václav Korunka a Tomáš Kašpar a jsou v něm: Jan Bartoň, Daniel Máka, Jan Šrail, Jakub Gräf a Daniel Augustiňák. Juniory má na starosti i nadále Petra Frühaufová.

Ženy jsou čtyři, Charvátová přestoupila k biatlonu

Znovu sestavené družstvo žen povede Lukáš Krejčí a jsou v něm Karolína Grohová, Petra Nováková, Sandra Schützová a Eva Vrabcová. Členka štafety z mistrovství světa ve Val di Fiemme 20letá Lucie Charvátová přestupuje k biatlonu.

„Už dlouho mě to lákalo, teď byl asi nejvhodnější moment. I když do Soči bych měla asi blíž přece jen na běžkách. Nějaké zkušenosti se střelbou mám, dvakrát jsem vyhrála mládežnickou olympiádu v biatlonu. Teď jsem začala trénovat v Jablonci, baví mě to," říká.

Novým koučem žen se stal na dva roky bývalý biatlonista 43letý Lukáš Krejčí z Karlových Varů. „Hlavním cílem je zkonsolidovat naše nejlepší lyžařky a ze vzájemné spolupráce se dostat nahoru," říká.

Neupíná se k postavení olympijské štafety do Soči za každou cenu. „Nejdříve musíme zajet celou přípravu. Ideální by pak bylo dobře absolvovat jedinou předolympijskou štafetu v Lillehammeru," doplňuje.

Krejčí postavil plán na společných soustředních, začíná se už 17. května v Peci pod Sněžkou. „Část tréninků absolvují také samy, ale podle jednotného plánu," říká. „Na sněhu, pak ledovce a vše další pojedeme společně s muži. Vzhledem k servisu i doktorům."

Změny osobního života s věčným cestováním se nebojí. „S manželkou jsme dlouho, nebude to tak extrémní změna. Měl jsem sportovní centrum mládeže a juniory. Snad to zvládneme."

Reklama