Hlavní obsah

Sudová opět na stupních, v boulích v Lake Placid dojela druhá

Lyžařka Nikola Sudová skončila druhá v sobotním závodu Světového poháru v jízdě v boulích a potvrdila tak formu z minulého týdne, kdy šokovala vítězstvím v Tremblantu. V Lake Placid porazila českou reprezentantku jen Kanaďanka Jennifer Heilová, která díky tomu vede pořadí SP.

Článek

Obhájkyně prvenství v SP Heilová předčila Sudovou, která v Lake Placid vystoupila na stupně vítězů podruhé v kariéře, o necelého půl bodu. Další akrobatky už měly značný odstup, třetí místo obsadila domácí Američanka Michelle Roarková.

Sudové chodily blahopřát soupeřky i rozhodčí. "Je to dobrý v tom, že můžu říci, že to před týdnem nebyla náhoda. Už to o něčem svědčí, ale uvidíme, co to udělá příště. Věřím si, že když to pustím zostra, tak to zvládnu," řekla Sudová.

Z kvalifikace postoupila z třetího místa. I ve finále pak skákala salto s krosem a helikoptéru se zánožkou a roznožkou. "Skoky byly krásně vysoké," mohla se pochválit.

S Heilovou prohrála jen kvůli pomalejšímu času, rozhodly dvě vteřiny. Na třetí bouli ve finále cítila, že má ztuhlé nohy, a proto "ubrala plyn". "Abych jela technicky dobře, a proto byla Hailová lepší. Proto jsem byla v uvozovkách až druhá," vysvětlila Sudová.

Přijatelných minus deset

Růži z vyhlášení musela vyhodit, protože zmrzla, ale pořád bylo v Lake Placid přijatelných minus deset stupňů. "Loni bylo minus čtyřicet, to se s tím nedá srovnat," uvedla Sudová.

Trenér Radek Herot byl rovněž spokojen, že jeho svěřenkyně druhým místem potvrdila výkonnost z Tremblantu. "Teď míříme na mistrovství světa. Nesmíme nechat soupeřky ujet a pořád je třeba se zlepšovat, aby to vyšlo na jaře," vzhlížel už Herot k šampionátu ve finské Ruce, který se uskuteční v druhé půli března.

Sudová přišla po týdnu o žluté tričko pro vedoucí závodnici. "Bylo mi to trochu líto, ale jsem šťastná z druhého místa," řekla lyžařka z Jablonce nad Nisou. "Jestli chce šéfovat Světovému poháru, musí jezdit nejrychleji a být nejvýš," řekl Herot.

Dawson chyběl

Na startu mužské soutěže chyběl Toby Dawson. Vítěz závodu v Tremblantu z minulého týdne si při volejbalu v rámci tréninku zlomil nohu v chodidle a odcestoval domů do Vailu. Dawson má na zranění smůlu, nohu měl zlomenou i loni v březnu.

Američané ale přesto dosáhli na vítězství. Postaral se o to stříbrný olympijský medailista Travis Mayer, který dosud v SP nevyhrál.

Světový pohár pokračuje příští týden v kanadském středisku Fernie, kam se Sudová přesune v pondělí. "Pojedeme do Montrealu a odtud přeletíme do Calgary," popsala Sudová cestu.

SP v akrobatickém lyžování
jízda v boulích (Lake Placid)
muži: 1. Mayer (USA) 26,71, 2. Ronkainen (Fin.) 26,40, 3. Moreau (Kan.) 26,19, 4. Lahtela (Fin.) 26,11, 5. Westerlund (USA) 25,89, 6. Colas (Fr.) 25,70.
Průběžné pořadí SP (po 4 závodech): 1. Mayer 230 b., 2. Lahtela 174, 3. Westerlund 155.
Ženy: 1. Heilová (Kan.) 25,70, 2. N. Sudová (ČR) 25,22, 3. Roarková 24,37, 4. Shanleyová (obě USA) 24,20, 5. Hatanakaová (Jap.) 23,32, 6. St. Pierreová (Kan.) 23,25.
Průběžné pořadí SP (po 4 závodech): 1. Heilová 236, 2. N. Sudová 216, 3. Marblerová (Rak.) 147.

Reklama

Související témata: