Hlavní obsah

Neumannová: Totální mrtvolno nepřišlo

Václav ProcházkaSport.czPrávo

V sobotu Kateřina Neumannová přepsala své historické zápisy ve výsledcích Světového poháru. Na domácí trati v Novém Městě zvítězila na Zlaté lyži a poprvé v kariéře vyhrála závod SP na domácí půdě. Na trati 10 km volnou technikou za sebou nechala Norku Björgenovou a Rusku Čepalovovou. Po závodě byla unavená, ale šťastná. "Pocit, že si jedu o vítězství, mi dával sílu," říkala Katka v rozhovoru pro deník Právo.

Článek

Po porodu jste se vrátila do stopy, abyste konečně vyhrála i ty největší závody - olympiádu či mistrovství světa, ale dosud vám chyběl i triumf z domácí půdy. Jak moc jste si uvědomovala, že sobotní Zlatá lyže mohla být pro vás poslední šancí tohle vítězství urvat, protože další pořádání Světového poháru v Novém Městě je nejisté. Jestli to bylo opravdu na delší dobu naposledy, bylo to to nejlepší, co se mohlo povést.

Zdejší tratě vám nikdy příliš nevyhovovaly. Jak jste si k Novému Městu hledala cestu? Pokaždé mi na zdejším závodě hodně záleželo, i když tratě mi neseděly. Měla jsem na nich i smůlu. Dvakrát mi start komplikovala nemoc. Navíc je tady vždycky krásná atmosféra, ale taky složitá. Už jsem asi vyspěla, abych to zvládla. Už se líp vyrovnávám s tlakem. Umím si uchránit soukromí.

Cítila jste více klidu, když jste tu neměla malou Lucku? Stýská se mi, ale s ní nejsem schopna odpočívat. Má teď období, kdy už si postaví hlavu, že nechce být s babičkou, ale se mnou, když jsem v dohledu. Nemůžu se v klidu vyspat a po tréninku se natáhnout, bez toho, aby mi skákala za krkem. Musím to obětovat. S babičkou je na Šumavě. Ale do mistrovství světa se ji budu snažit mít co nejvíce u sebe.

Začátek pro vás tady ani tentokrát nevypadal optimálně. Na prvním měření jste byla až šestá... Nebylo to plánované, i když je pravda, že jsem to nechtěla přepálit. Asi na mě přece jen víc dopadla tíha domácího závodu. Postupně jsem se dostávala do tempa.

A hnali vás asi i fanoušci? V posledním kole jsem od nich měla v esíčkách největší pomoc. To už jsem jela na morálku, příliš sil nebylo. Ale ten pocit, že si jedu o vítězství, mi dával sílu. Měla jsem dost, ale totální mrtvolno nepřišlo.

Jaké bylo čekání na Björgenovou v cíli? Úplně v konci jsem nevěděla, jak situace vypadá. Povzbuzování bylo mohutné, ale neměla jsem seriózní informaci o časech. Ale když jsem Norku na stadiónu uviděla, říkala jsem si, že už to nemůže stihnout. No a v nejhorším bych byla zase druhá.

Prezident Klaus vám hned po doběhu blahopřál. Co vám říkal? Měl myslím upřímnou radost. Prý si užil dramatický a pěkný závod. Snad nebyl sám.

Použila jste nový typ vázání, které se nasouvá na lištu přilepenou na lyže. Zkusila jste to s ním jen v pátečním tréninku. Neobávala jste se, jestli se nemůže přihodit něco nemilého? Doufala jsem, že se to nerozlepí. Ale vážně. Když už to firma pustí do světa, taková věc se stát nemůže.

Jak se novinka osvědčila? Nepociťovala jsem ji každým krokem. Ve sjezdech je lepší stabilita, ale jinak se nic zásadního nemění. Vynikající však byly samotné lyže.

Ty vám nyní připravuje švédský servisman Ulf Olsson. Jak jste vybírali ten správný pár? Zkoušeli jsme dva. Nevěděl, jestli mi u toho rychlejšího nebudou vadit měkké špičky, které ve sjezdech na uježděném sněhu, úplném mýdle, nebyly tak stabilní. Neměl jistotu, jestli to uřídím, ale já jsem řekla, že na nich jedu. Ulf přinesl posun. Je pracovitý a ví to, co málokdo. Nerozpakuje se zajet přímo do továrny a tam zařídit vše podstatné. I kolektiv ho přijal, zapadl do něj v pohodě. Myslím, že už se nemůže stát, abych závod projela vyloženě kvůli lyžím.

Desítka volně je pro vás jedním z hlavních závodů na MS. Asi vás teď každý bude brát jako velkou favoritku... No. Jednoduché to nebude. Podívejte se, jak vystrčila růžky Čepalovová. Už se dostala na bednu. Ostatním forma neubývá, spíše bude přibývat. Snad jen Šmigunové, která byla na začátku sezóny k neporažení, poněkud odešla. Rozhodně nejsem největší favoritkou.

Triumfy Neumannové ve Světovém poháru
1992: 5 km klasicky, Ramsau
1998: 5 km volně, Muonio, 5 km volně, Toblach
2001: kombinace, Salt Lake City, 5 km volně, Kuopio, sprint, Cogne
2002: sprint, Val di Fiemme
2003: 10 km volně, Ramsau
2004: skiatlon 2x7,5 km, Falun, 10 km volně, La Clusaz, 10 km volně, Umea, 10 km volně, Kuusamo
2005: 10 km volně, Nové Město
Jak dobývala stupně v Novém Městě
2005: 1., 2004: 3., 2002: 2., 1999: 2.

Reklama