Hlavní obsah

Novoměstští by rádi i biatlon

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Snahu o průnik do sfér dalšího sportu ohlásili pořadatelé novoměstské Zlaté lyže. Láká je biatlon, komerční tahák současnosti. Maketu nové podoby stadiónu předvedli novinářům při víkendovém běžeckém Světového poháru. Vyrůst má tribuna pro 2500 diváků, střelnice a multifunkční budova. V roce 2008 chtějí na Vysočině pořádat první velký závod biatlonistů a o tři roky později i MS.

Článek

"Přestavba by stála 45 miliónů, dalších 30 by padlo do infrastruktury, výstavbu parkovacích ploch a cest s podporou kraje, města a ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy bychom to mohli zvládnout," řekl místopředseda organizačního výboru Jiří Hamza, kdysi sám vyznavač biatlonu.

Jeho firma se stará o marketing SP na Vysočině. Novoměstští čekají na stavební povolení. "Úspěšně dopadla i jednání se zástupci chráněné krajinné oblasti, snad začneme v dubnu nebo v květnu," plánoval Hamza. Za dalších deset měsíců má být hotovo. "Pokud bychom ale i příští rok pořádali běžecký svěťák, muselo by se to posunout, protože se ho nechceme vzdát," tvrdil Hamza.

Příští sezóna zatím nejasná

Ale o příští sezóně je zatím nejasno. "V prosinci by se mělo závodit v zámoří, v lednu zase ve větších výškách kvůli olympiádě, ve hře je nově i Čína, mezi to se zkusíme dostat s běžeckým sprintem," přemítal šéf organizátorů Petr Honzl.

Totéž ovšem mohou chtít také na Karlštejně. I přes letošní nezdar, který se v teplém lednu málem nevyhnul i Novému Městu, kde nakonec závody paradoxně končily na zmrzlém sněhu a současně pod slunečními paprsky. "Kdyby to někdo tvrdil před týdnem, nejspíš by dostal od některého z traťařů lopatou," pravil Jan Hlaváček, šéf internetového týmu Zlaté lyže.

Možná dostane přednost Liberec

Jestli tradiční závod bude i za rok součástí SP, se rozhodne v květnu. "Ale hodně naznačí jednání při únorovém šampionátu v Oberstdorfu," podotkl český činovník Mezinárodní lyžařské federace Ladislav Slonek.

Do seriálu se chtějí více prosadit asijští pořadatelé, z titulu pořadatele MS 2009 budou závody dostávat Liberečtí. "Ale nevidím důvod, proč by se nemělo dostat i na nás," uvedl Honzl, jemuž letos ubyla funkce ředitele závodu.

Převzala ji jeho manželka Zora, kdysi závodnice známá pod jmény Kepeňová a Simčáková. S úsměvem si první žena v roli ředitelky běžeckého SP v historii postěžovala, že ji manžel coby trenér kdysi na čas vyhodil z reprezentace. S ním ale rostla coby organizátorka. "Snad se tu s běžeckým seriálem nesetkáváme naposledy," zadoufala při ukončení letošních závodů.

Reklama

Související témata: