Hlavní obsah

SP sdruženářů v Liberci se pojede, budou dva sprinty

PRAHA

Světový pohár v severské kombinaci se o víkendu v Liberci uskuteční. Po poradě s ředitelem této disciplíny v Mezinárodní lyžařské federaci (FIS) Ulrichem Wehlingem se však organizátoři rozhodli pro změnu programu. Podobně jako o víkendu v Novém městě na Moravě se kvůli teplému počasí podařilo připravit jen zkrácený běžecký okruh v areálu ve Vesci, a proto se po oba dny uskuteční závody ve sprintu.

Článek

V původním plánu byl sprint, který se skládá z jednoho skokanského kola a z běhu na 7,5 kilometru, na programu pouze v sobotu. V neděli měli sdruženáři absolvovat klasický závod, tedy dva skoky a po nich 15 kilometrů, složených z šesti dvouapůlkilometrových okruhů.

"Vzhledem k potížím s nedostatkem sněhu jsme se ale rozhodli upřednostnit kvalitu tratě a připravit pouze jedenapůlkilometrový okruh, na němž se podle regulí mohou závody ve sprintu běžně konat," uvedla v oficiální zprávě generální sekretářka organizačního výboru Kateřina Nyčová.

Trať má být kvalitní

V Liberci v noci z úterý na středu přetrvávaly teploty pod nulou. Na tratích ve Vesci se proto mohlo pokračovat jak s výrobou technického sněhu, tak se svozem přírodního sněhu z výše položených oblastí Jizerských hor. "Věříme, že trať, kterou připravíme, bude dostatečně kvalitní. Oteplení, které má před pátečním oficiálním tréninkem přijít, by nemělo trvat více než dvacet čtyři hodin," doufala Nyčová, že sníh zase nezmizí.

Organizátoři při přípravě trati přivítali pomoc okolních obcí, zejména Bedřichova a Janova nad Nisou. "Jejich představitelé nám aktivně pomáhali s vyhledáváním sněhových zásob a koordinací jejich svozu," řekl předseda organizačního výboru Roman Kumpošt.

Na pomoc přispěchali i odborníci ze vzdálenějších míst. Přijel Stanislav Buchta, dlouholetý velitel tratí Zlaté lyže z Nového Města na Moravě. "Velmi si toho ceníme, protože má s přípravou tratí za obtížných podmínek hodně čerstvé zkušenosti," řekl Kumpošt, bývalý předseda lyžařského svazu.

Jako první dorazí už dnes večer pod Ještěd výprava Japonska, během čtvrtka se očekává příjezd všech ostatních výprav. Mezi nimi nebudou chybět Finové v čele s vedoucím závodníkem Světového poháru Hannu Manninenem a Němci s jeho pronásledovatelem Ronny Ackermannem. Největší nadějí domácího týmu bude Ladislav Rygl, před dvěma týdny bronzový ze závodu v Seefeldu.

Program SP:
Sobota 22. ledna: 10:00, Ještěd - skok, 1. soutěžní kolo, 13:30, Vesec - běh na 7,5 km.
Neděle 23. ledna: 10:00, Ještěd - skok, 1. soutěžní kolo, 15:00, Vesec - běh 7,5 km.

Reklama