Hlavní obsah

Neumannová druhá ve skiatlonu v Pragelatu

PRAGELATO (Itálie)

Běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová obsadila druhé místo v závodě Světového poháru na 15 kilometrů ve skiatlonu. V italském Pragelatu prohrála česká reprezentantka ve finiši s Norkou Kristin Steiraovou, třetí byla Němka Claudia Künzelová.

Článek

Neumannová díky neúčasti první a druhé závodnice pořadí SP Marit Björgenové a Kristiny Šmigunové startovala s číslem jedna a roli favoritky potvrzovala už od úvodních kilometrů. Na všech měřených mezičasech byla jako první a společně se Steiraovou a Künzelovou táhla závod.

V druhé polovině závodu volnou technikou se vedoucí trio definitivně vzdálilo svým pronásledovatelkám a bylo jasné, že se o vítězství rozhodne pouze mezi ním. Na desátém kilometru měla skupinka náskok již půl minuty.

Po dalších stovkách metrů přešla Neumannová do útoku a společně se Steiraovou se vzdálila Künzelové, která už tempu nestačila. Relativně neznámá norská běžkyně však trhákům zkušené Češky odolávala a dokonce se ji pokusila také setřást.

Rozhodl však až finiš. Do cílové rovinky sjížděla z kopce Neumannová jako první, neodolala však tlaku Steiraové, která se ve čtyřiadvaceti letech radovala ze svého premiérového vítězství v závodě SP.

Neumannová se tak čtrnáctého triumfu v kariéře - a po výhře v Novém Městě také druhého za sebou - nedočkala. V cíli se však čtyřnásobná olympijská medailistka usmívala do televizní kamery a mohla se bezprostředně po dojezdu potěšit s dcerou Lucií.

Jednatřicetiletá Neumannová zůstává i po dalším úspěchu v sezoně třetí v průběžném hodnocení Světového poháru.

Výsledky (2x7,5 km):
1. Steiraová (Nor.) 42:56,5, 2. Neumannová (ČR) -1,3, 3. Künzelová (Něm.) -7,9, 4. Paruzziová (It.) -34,9, 5. Čepalovová (Rus.) -42,4, 6. Valbusaová (It.) -59,7, 7. Bauerová (Něm.) - 1:11,7, 8. Majdičová (Slovin.) -1:13,1, 9. Ševčenková (Ukr.) - 1:18,2, 10. Muererová-Stemlandová (Nor.) -1:21,6.
Průběžné pořadí SP (po 12 závodech):
1. Björgenová (Nor.) 890, 2. Šmigunová (Est.) 518, 3. Neumannová 511, 4. Künzelová (Něm.) 476, 5. Pedersenová (Nor.) 425, 6. Baranovová (Rus.) 288, ...82. Rajdlová (ČR) 2.

Reklama