Hlavní obsah

Závod sdruženářů v Liberci byl kvůli větru zrušen

LIBEREC

Dnešní sprinterský závod Světového poháru v severské kombinaci byl v Liberci zrušen. Na můstku pod Ještědem se spustila z nájezdu polovina sdruženářů, ale pak museli rozhodčí kvůli silnému větru závod ukončit. V neděli by se v Liberci měla uskutečnit další sprinterská soutěž SP.

Článek

Podle ředitele závodu Michaela Georgieva se rozhodčí snažili, seč mohli, aby se soutěž uskutečnila. "Taková byla vůle, ale nakonec to nešlo," řekl Georgiev novinářům. Zpočátku komplikovalo situaci sněžení, pak poryvy větru. "Čekali jsme na regulérní podmínky, jenže intervaly nárazu větru se zkracovaly," přiblížil Georgiev, co nakonec donutilo jury sprint definitivně zrušit.

Sdruženářský sprint jako by byl v sobotu Liberci zapovězen: stejně totiž dopadl kvůli vichřici i loňský závod. Od rána se na horách točil vítr a drobně sněžilo. Už tréninkové kolo se o hodinu zpozdilo a závodit se začalo až v 11:00. V proměnlivých podmínkách se skoky natahovaly a jako poslední se spustil z věže s číslem 25 Němec Sebastian Haseney.

Následovala dvacetiminutová pauza, po které si šestkrát sedal a zase opouštěl lavičku Němec Thorsten Schmitt. Závod byl přerušen na dalších dvacet minut, pak sjel z nájezdu jeden z předskokanů, ale Schmitt se ani na sedmý a osmý pokus kvůli větru do stopy neodrazil. Trenéři kroutili hlavami a trpce se usmívali.

Sdruženáři se mezitím na věži bavili různě. Snažili se rozcvičovat pobíháním, Američani hráli kámen-nůžky-papír. "Každých pět minut tam připadá jak věčnost," řekl reprezentant Ladislav Rygl. "Skákat by se asi dalo, ale nebyl by to regulérní závod. Jsem rád, že se nikomu nic nestalo, že to nikdo nezapíchl," oddechl si Rygl.

Z českých závodníků si skočili Pavel Churavý, Tomáš Slavík a Patrik Chlum, který doletěl na 114 metrů. "Ani jeden nepředvedl technicky dobrý skok," hodnotil trenér Libor Foltman.

V neděli je na programu druhý sprint. Počasí se má podle organizátorů umoudřit, takže by se mohlo v 10:20 začít skákat soutěžní kolo. Běh je v areálu ve Vesci v plánu od 15:00.

Reklama

Související témata: