Hlavní obsah

Legendární Björndalen po olympijské sezóně s biatlonem skončí

Oslo

Legendární norský biatlonista Ole Einar Björndalen oznámil, že po nadcházející olympijské sezóně ukončí kariéru. Na hrách v Soči mu bude čtyřicet let.

Foto: Petr Horník, Právo

Norský biatlonista Ole Einar Björndalen

Článek

"Chtěl jsem pokračovat až do roku 2016, kdy bude mistrovství světa v Oslu, a zlato ze štafety v Novém Městě mě povzbudilo. Ale pak jsem si to rozmyslel," řekl norské televizní stanici NRK Björndalen.

V únoru na Vysočině pomohl k triumfu mužské štafety a získal devatenáctou zlatou medaili ze světového šampionátu. Z MS má i 11 stříbrných a devět bronzových cenných kovů. Na olympijských hrách triumfoval pětkrát a přidal čtyři stříbra a jeden bronz.

V Soči může Björndalen vyrovnat či překonat medailovou sbírku slavného krajana Björna Dählieho, jenž na OH vybojoval dvanáct medailí, z toho osm zlatých, a je nejúspěšnějším sportovcem v historii zimních olympiád.

"Mám nějaké plány do budoucnosti, ale ještě si nejsem stoprocentně jistý, co budu dělat. V klidu si to promyslím. V příští sezóně ještě budu určitě biatlonistou a chci si tu poslední sezónu co nejlépe užít," prohlásil Björndalen, jenž vyhrál šestkrát Světový pohár a nasbíral 93 vítězství v jednotlivých závodech. V roce 2006 dokázal ve švédském Gällivare triumfovat i v závodu SP běžců na lyžích.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články