Hlavní obsah

Záhrobská může dvacátiny ozdobit úspěchem

Václav ProcházkaSport.czPrávo

Slalomářce Šárce Záhrobské ještě není dvacet, ale ukáže se už na třetím světovém šampionátu v alpském lyžování. Na svazích v italské Santa Catarině bude českým sjezdařským trumfem. Prakticky jediným, který má sílu pro hru o nejvyšší příčky. V závodě už v téhle sezóně dokázala porazit všechny své soupeřky. Ovšem vždy jen ve finálovém kole, kdy doháněla manko z první části.

Foto: REUTERS

Šárka Záhrobská při slalomu v závodě Světového poháru v americkém Park City - ilustrační foto.

Článek

Útočí jako Stenmark, Švéd proslulý velkolepými ataky právě ve druhém kole točivých disciplín. "Je to krásný pocit, být nejrychlejší v kole. Ale při mých ztrátách, je z toho nakonec stejně jen nějaké osmé místo. Stenmark, to bylo něco úplně jiného," říká mladá slalomářka, které se zatím nedaří v téhle sezóně vylepšit páté místo, své maximum ve Světovém poháru.

Ukecat se nenechá

"Ale nemyslím, že bych stagnovala, jsem devátá na světě ve slalomu, začátek sezóny byl horší, protože jsem nebyla rozzávoděná," míní. Nabízí se jí možnost jet v Itálii skoro vše. Jen pozvedne obočí. Něco takového nepřipadá úvahu. "Slalom, obřák a možná kombinaci," plánuje individuální starty. Najisto vynechá úvodní super-G. "Nemělo by to smysl, jen bych se unavila."

Na kontě nemá letos žádný sjezd, nezbytnou součást kombinace. Nechce se vrhat do rizika. "Záleží, jak na tom budu a jak se bude dařit v tréninku. Ukecat se nikým rozhodně nenechám," neláká ji možnost zajet téměř tutové přední umístění v kombinaci, disciplíně, jež se pro řadu českých lyžařů stala poslední šancí, jak si mnohdy vylepšit bilanci.

Při nezdaru ve slalomu v ní Záhrobská zajela své maximum na šampionátu v podobě devátého místa ve Sv. Mořici před dvěma roky.

Sjezd může uchystat nejedno překvapení

Sjezd může uchystat nejedno překvapení. "Na tratě tam během dne jen chvíli svítí slunce, je tam špatná viditelnost," připomíná Záhrobská. Kopce v Santa Catarině otestovala při lednovém SP. Je stavěné pro ni? "Nejsem si v poslední době jistá, které kopce jsou pro mě, jestli ty prudší nebo placatější." Cíle na šampionátu? "Nestanovuji si žádné. Nejhorší je, když člověk přemýšlí, kolikátý chce být," tvrdí. Žádné speciální vybavení nevezla. Na to hlavní slalomové klání má troje lyže. "Ujdou, jedny jsou na rozjetí, druhé na závod, třetí na odpis - na prohlídky, na kamení," říká.

Nebude stranou týmu, ač jindy otec a nesmlouvavý trenér zároveň drží svůj minitým mimo centrum dění. Avšak alespoň pokoj bude mít jeho dcera jen pro sebe. "A s tím i dost soukromí," doufá.

Téměř tři týdny bude na stejném místě, je připravena na nudu i na odreagování. "Vezu si angličtinu a němčinu. Je dobré něco dělat, než myslet na závody. A když se mám u knížky pobavit, stačí mi na to něco od Agathy Christie."

Nebojí se ponorkové nemoci, jež by v minitýmu mohla vypuknout. "Teď ještě ne, možná až v březnu," říká, zatímco otec se usmívá. Za léta putování po lyžařských střediscích jsou zvyklí na ledacos. Jak to vypadá, když se neshodnou? "Den dva si jdeme na nervy, pak to přejde," líčí slalomářka, která vyrostla na krkonošských stráních, byť trvale žije v Praze, kde se zastavila před včerejší cestou na světový šampionát.

Těšila se na bábovku

Libuje si, že si mohla oddechnout od lyží těsně před odjezdem do Itálie. Den si mohla užít s matkou, kterou z činnosti v týmu vyřadila předvánoční zlomenina nohy. "Po měsících mimo domov jsem se těšila, jak si popovídáme, a jak doma na cestu dostanu bábovku, roládu a další sladkosti," říká Záhrobská. Přítel, o kterém mluvila před sezónou se do programu nevešel. "Rozešli jsme se, ubyla starost."

Co jí napověděl dosavadní průběh SP? "Loni vše vyhrávala Pärsonová, letos se vepředu střídá více holek: Poutiainenová, Pärsonová a Schildová," připomíná své rivalky vysoká a na sjezdařku štíhlá tmavovláska. Daleko má v tomhle směru k Pärsonové, na jejíž malé postavě vynikají široká stehna. Kosteličová po potížích se štítnou žlázou přibrala kompletně. "Větší sílu bych brala, posiluju, ale svaly na mě nejsou tolik vidět," lituje, ale zároveň se těší, že se jí nekazí postava.

Slalom je v Itálii na programu v pátek 11. února. Na ten den připadají i její dvacátiny. Mohla by si dát sama dárek v podobě medaile. "Třeba, ale cíle si prostě nedávám, mistrovství je jen jeden závod a ten se nemusí povést."

Reklama