Hlavní obsah

Bauer před možná poslední sezónou kariéry vyměnil servismana Fouska

Praha

Možná má před sebou poslední sezónu kariéry. Přesto, nebo spíš právě proto se nejlepší český běžec na lyžích Lukáš Bauer rozhodl pro radikální změny. „Přistupuji k přípravě i sezóně, jako bych měl po olympiádě skončit,“ říká pětatřicetiletý lyžař. Co všechno je nového?

Foto: Petr Horník, Právo

Lukáš Bauer spřádá plány na olympijskou sezónu.

Článek

SERVISMAN. Více než deset let se Bauerovi staral o lyže Vít Fousek. „Někdy to fungovalo strašně dobře, jindy hůř. Ale byl to člověk, který pro mě dýchal, o to těžší bylo pro mě spolupráci ukončit,“ říká lyžař.

S Fouskem nenašli společnou řeč. „On se s mou představou neztotožnil, a když to řeknu zle, tak jsme byli ve vztahu zaměstnavatel-zaměstnanec a já se rozhodl pro trochu jinou cestu, kterou on nechtěl akceptovat,“ vysvětluje Bauer. Jeho novým hlavním servismanem bude Vít Zahula.

PŘÍPRAVA. Původně plánoval radikálnější změnu, ale pak se s trenérem reprezentace Miroslavem Petráskem dohodl, že s českým týmem absolvuje šest z osmi společných soustředění.

Plány na absolvování části přípravy s ruským duem Legkov, Černousov neprošly. „Důvodem byl nesouhlas ruské lyžařské federace, před olympiádou v Soči prý nechtějí pomáhat soupeři,“ tlumočil Bauer zamítavé stanovisko, které však tak trochu očekával. Spolupráce s Petráskem podle jeho slov zatím na prvním soustředění fungovala.

ZDRAVOTNÍ STAV. Tři roky ho trápil výrůstek na patě, problém se rozhodl vyřešit 10. dubna operací. „Zákrok jsme si nechávali jako poslední možnost, tak věřím, že pomůže.“ V tréninku se ale zatím do běhání pouští jen opatrně. „Kus kosti se odsekl, tak je pata citlivá a chvíli trvá, než se uklidní,“ vysvětluje.

Svůj stav průběžně konzultuje s věhlasným fyzioterapeutem Pavlem Kolářem. „Ten zákrok jsem podstoupil kvůli olympiádě. Rád bych už kariéru dojel bez zdravotních problémů,“ dodává.

Reklama