Hlavní obsah

Lyžaři na trávě pojedou do Libanonu i do Japonska, Němec se vrací po operaci

S rozpalujícím se létem se rozjíždí také sezóna travních lyžařů. Češi chtějí opět udávat tón na světovém fóru. Legendární vítěz sedmdesáti závodů Světového poháru Jan Němec se po operaci kolene dostává zpět do formy a rád by znovu bojoval o křišťálový globus. „Chceme tam udržet prvenství v celkovém pořadí národů," dodává reprezentační kouč Daniel Mačát.

Článek

V lichém roce mají lyžaři na trávě vždy tři vrcholy. Na juniorském světovém šampionátu koncem července v Rakousku obhajují Češi šest medailí. Kromě pětidílného Světového poháru pak vyvrcholí léto mistrovstvím světa v Japonsku, kde se pojede o osm sad medailí. „Tam to bude nejtěžší, protože přijedou všichni velmi namotivovaní a prosazují se i ti, o kterých celou sezónu nemusí být slyšet," říká trenér.

Jarní přípravu narušily vytrvalé deště. „Ale ani tak jsme nemuseli do plánu příliš zasahovat a devadesát procent se nám podařilo odjezdit," pochvaluje si Mačát. Po zrušeném úvodním závodu českého poháru v Horní Lhotě mu tak chybí jen srovnání výkonnosti kompletní domácí špičky.

Vybraná část reprezentace již absolvovala dva starty v závodech FIS v Německu a Švýcarsku. Nejvíc se dařilo zkušenému Martinu Štěpánkovi, který získal nejprve druhé místo ve slalomu a poté opět druhé místo ze superkombinace, kde porazil i vládce uplynulého léta Itala Fraua. Ten se udržuje ve skvělé formě.

Dvě druhá místa – v obřím slalomu a slalomu vybojoval také Lukáš Kolouch. Oba společně s Janem Gardavským, který vynechal loňský rok, mají stále ambice na stupně vítězů.

S Němcem se musí počítat

A jak je na tom Jan Němec po operaci kolenního vazu a stehenního svalu? „I přes poměrně intenzivní bolest dokazuje, že se s ním musí počítat. Na úvod si z německých závodů odvezl dvakrát osmé místo a hlavně ve druhé části slalomu na sebe upozornil nejrychlejším časem kola," říká trenér Mačát.

Loňské úspěchy mladých děvčat v čele s Adélou Kettnerovou a Magdalénou Kotyzovou byly příjemným překvapením, jsou věkem teprve druhým nebo třetím rokem mezi juniorkami. „Zatím se rozjíždějí pomaleji, ale věřím, že k vrcholům budou připraveny a zase nás potěší," očekává kouč.

První červencový víkend se světová elita představí v prvním podniku Světového poháru v Předkláštěří. „Poprvé se sejde kompletní špička. Také pro diváky jsou zvoleny atraktivní disciplíny, superkombinace a slalom," těší se Mačát. Ještě týden před tím se jede FIS závod ve Štítné nad Vláří. Do kalendáře přibyla atraktivní destinace v podobě libanonské Faqry. Mistrovství světa se jede poprvé na japonských svazích Šišikašuku.

„Tamější tratě už známe. Jde o velmi rychlý svah s klouzavým povrchem. Tráva v Japonsku je úplně jiná než v Evropě a také proto tam již čtyři roky jezdíme na závody FIS, abychom aspoň částečně navykli naše reprezentanty na odlišný povrch, než na jakém startují běžně," připomíná trenér.

Lyžování na trávě 2013 kalendář
5. – 7. 7. SP Předklášteří
12. – 14. 7. SP Faqra Libanon
19.-21. 7. SP Zell am See Rakousko
30. 7. – 4. 8. MSJ Rettenbach, Rakousko
16. -18. 8. SP Tambre Itálie
22.-25. 7. SP Marbachegg Švýcarsko
3.-8. 9. MS Šišikašuku Mijagi Japonsko

Reklama