Hlavní obsah

Řezáč poprvé vyhrál slavný dálkový běh Marcialonga

Stanislav Řezáč poprvé v kariéře zvítězil v jednom z nejslavnějších lyžařských dálkových běhů Marcialonze v italském Cavalese. V závodu na 70 kilometrů klasickou technikou porazil o osm sekund dvojnásobného vítěze celkové klasifikace Světového poháru Gianantonia Zanetela, třetí skončil další Ital Marco Cattaneo.

Článek

Prvenství Řezáče katapultovalo na druhé místo průběžného pořadí FIS Marathon Cupu s patnáctibodovou ztrátou na Zanetela.

Řezáč trať třetího závodu seriálu zvládl za tři hodiny a 37 sekund a o svém triumfu rozhodl až v úplném konci závodu. "Utrhl jsem ho až ve stoupání asi kilometr před cílem," popsal Řezáč zlomový okamžik, při kterém se vzdálil Zanetelovi.

Už před startem jednatřicetiletý vytrvalec avizoval, že zrádné tříkilometrové stoupání těsně před cílem si leckdy vyžádá i přimazání stoupacích vosků. "To letos nebylo třeba. Půlku toho kopce jsme vystoupali klasicky, na soupaž jsme jeli až druhou část, kde pod slunečními paprsky trať přece jen trochu povolila," vylíčil Řezač.

Největší úskalí musel překonávat už v úvodních třiceti kilometrech. "Tam vedla trať ve stínu a teplota byla až minus dvacet, ze sjezdů jsem se normálně klepal zimou," popsal podmínky na trati. Ty byly pro závodníky příznivější ve druhé polovině závodu, kdy sluníčko běžce alespoň trochu prohřálo.

Řezáč se minulý týden nevešel do nominace pro mistrovství světa v Oberstdorfu, kde se poběží klasická padesátka. Kvůli startům v dálkových bězích totiž nesplnil kritéria a trenérská rada jej po diskusích i přes běžcův zájem do týmu nezařadila.

V této sezoně má před sebou Řezáč ještě dva velké cíle: vyhrát prestižní a nejnáročnější z lyžařských maratonů Vasův běh a pokusit se o triumf i v celkové klasifikaci Marathon Cupu. Loni v ní byl třetí a předloni dokonce druhý. Už za týden je na programu v Německu König Ludwig Lauf, ve kterém v minulosti Řezáč dvakrát zvítězil. "Momentálně cítím dobrou formu, tak snad mi do příštího víkendu vydrží," doufal Řezáč.

Výsledky - 70 km klasickou technikou:
Muži: 1. Řezáč (ČR) 3:00:37, 2. Zanetel -8, 3. Cattaneo (oba It.)-27, 4. Svärd (Švéd.) -29, 5. Fauner (It.) -41, 6. Tynell (Švéd.) -46, ...33. Jakoubek (ČR) -13:58.
Pořadí FIS Marathon Cupu po 3 z 8 závodů:
1. Zanetel 180 b., 2. Řezáč 165, 3. Cattaneo 134.
Ženy: 1. Paluselliová 3:24:52, 2. Peyrotová (obě It.) -3:14, 3. Gaiazovaová (Kan.) -23:55.

Reklama