Hlavní obsah

Valenta místo v Číně skončil v ordinaci

PRAHA

O víkendu měl skákat v Číně při pokračování Světového poháru akrobatických lyžařů, přetrvávající bolesti zad ale plány Aleše Valenty zcela změnily. Olympijský vítěz z roku 2002 se ze severoamerického turné vrátil domů a pod vedením vyhlášeného fyzioterapeuta Pavla Koláře se dává dohromady. Do kolotoče SP se chce vrátit až tehdy, bude-li úplně v pořádku.

Foto: archiv

Aleš Valenta

Článek

"Mám skřípnutý nerv mezi čtvrtým a pátým obratlem," popsal Valenta příčinu svých potíží. V určitém rozsahu má problém ovládat levou nohu. "Ovladatelnost je viditelně menší. Píchá mě v boku a do zad nad hýžďový sval," uvedl Valenta, který oslaví v neděli 32. narozeniny.

Zlatý medailista z olympiády v Salt Lake City začal sezónu skvěle. V Mt. Bulleru byl v září třetí a vyhrál a oblékl si poprvé žlutý trikot vedoucího muže SP. Lednové pokračování už mu ale kvůli bolestem zad příliš nevyšlo. Nejlépe byl v pěti závodech osmý, třikrát nepostoupil do finálové dvanáctky.

V případě úspěšné léčby by Valenta mohl stihnout závody SP v italském Sauze D'Oulx, což bude test olympijských můstků. "Jsem rozhodnutý udělat vše, abych se vyléčil. Nechci, abych kvůli několika závodům potom nemohl pořádně chodit," řekl Valenta. "Jestli Pavel (Kolář) navrhne ještě týden pauzu, tak to udělám," ujistil Valenta, že bude poslušným pacientem.

Skákat by prý nicméně mohl i v současném stavu. "Osmý nebo desátý bych s tím byl, ale nikam by to nevedlo," řekl Valenta. Štve ho, že nemůže ovládat tělo, jak potřebuje. "A tím pádem nejsem schopen skákat nejlepší skoky na světě," řekl jediný akrobatický skokan na lyžích, který na sněhu předvedl trojné salto s pěti vruty.

Učí se nové cviky

Největší obtíže mu zranění zad, které si způsobil při tréninkovém kempu v Apexu, dělalo při odrazech a hlavně dopadech. Ve vzduchu byl schopen trup zpevnit a salta s vruty vykroutit čistě. "Ale při dopadech, i když jsem se snažil, tak jsem asi podvědomě trošku povolil a plácl si rukou," řekl Valenta.

S trenérem Pavlem Landou přemýšleli, že odjedou z Ameriky dříve. To ale bylo Valentovi proti mysli. "Nikdy v životě jsem neodjel ze závodu. Myslel jsem, že to samo odezní, vždycky to nechávám na poslední chvíli, a teď už to nešlo," uvedl.

Nyní odpočívá doma, překonává s celou rodinou virózu a učí se nová speciální cvičení. "Stimuluji svalstvo páteře i hrudníku, abych posílil vnitřní krunýř, a tím pádem být pevnější," řekl Valenta, co ho Kolář učí. Na svazích ho mezitím zastoupila boulařka Nikola Sudová. "Vzala to za mě," řekl Valenta na adresu trojnásobné medailistky ze SP.

Reklama