Hlavní obsah

Skokana Jandu čeká poslední sezóna v kariéře, začal ji letními výhrami

Praha

Úspěšná kariéra skokana na lyžích Jakuba Jandy se chýlí ke konci. Bývalý vítěz Turné čtyř můstků a král Světového poháru má před sebou poslední sezónu, vkročil do ní výhrami v letním Kontinentálním poháru.

Foto: Martin Malý

Jakub Janda

Článek

"Vydal jsem se správným směrem a uvidíme, co bude dál," řekl Janda. Poprvé vyhrál pětatřicetiletý Janda, v dobách své největší slávy přezdívaný Káně z Beskyd, před týdnem ve Stamsu a o víkendu i v Kranji.

"Kdybych na Kontinentálu nepostoupil z kvalifikace, tak by to byl těžký vstup. Takhle vidím, že to funguje, ale hlavně chci mít ze skoků radost," řekl.

Předloni se Janda rozhodl, že vydrží závodit až do olympijských her v roce 2014 v Soči. Nadcházející sezóna je proto poslední. "Určitě," zopakoval Janda pětkrát po sobě a potvrdil tak, že se po zimě v roce 2014 se skokanským světem rozloučí. "Už nepřemýšlím, co bude dál. Na 99,9 procenta je to poslední sezóna," potvrdil.

Cílem start v Soči

Cílem stříbrného a bronzového medailisty z mistrovství světa v Oberstdorfu 2005 je start v Soči. Aby se na olympiádu kvalifikoval, musí být mezi čtyřmi nejlepšími českými skokany. "Musím bodovat ve svěťáku a skákat dobře. Dávám tomu všechno. Zvýšil jsem v tréninku objemy a dá se říci, že mi to prospívá," prohlásil Janda.

Trénuje individuálně doma ve Frenštátu pod Radhoštěm. Dostává plány od koučů Davida Jiroutka a Michala Doležela, s kterým bude v létě objíždět Kontinentální pohár, protože má po skvělém začátku naději zajistit kvótu v zimním seriálu SP.

Hlavně nechce opakovat minulou sezónu. "Ta byla jedna z nejhorších v mé kariéře," podotkl Janda. V uplynulé zimě nejel na Turné čtyř můstků a nedařilo se mu. "Pokud bych skákal stejně špatně, může se stát, že kariéru ukončím před olympiádou," konstatoval.

Snaží se proto dělat maximum, aby na poslední sezónu v kariéře nemusel vzpomínat špatně. Především ví, že je nutné naladit ideálně psychiku. "Je třeba si začít věřit. Náš sport je o hlavě, a když si věříš, tak víš, že skočíš," řekl Janda.

Radost po třech letech

Letošní dvě výhry, byť v letním Kontinentálním poháru, můžou Jandu nastartovat k dobré rozlučkové zimě. Vždyť se z vítězství na závodech FIS radoval poprvé po třech letech. Třeba by i na sněhu mohl ve Světovém poháru uspět, naposledy vyhrál 1. ledna 2006 v Ga-Pa. "Bylo by pěkný, kdybych prvního první 2014 vyhrál třeba svůj poslední závod Světového poháru. To by mi stačilo a hezky by se mi končilo," zasnil se.

V Kranji porazil téměř kompletní slovinskou reprezentaci a na stupních vítězů pak stál se svým tříletým synem Oliverem. "Je to poslední sezóna a už by to nemusel zažít," řekl. Syn si na bednu vylezl sám už před vyhlašováním. "Skákal na stupních a všichni se dívali, kdo to je. Když zjistili, že můj syn, tak ho nechali," smál se skokan.

Janda prožil nejlepší období v letech 2004 až 2006. Na kontě má šest vítězství v závodech Světového poháru, kterému celkově dominoval před sedmi lety, kdy ovládl i Turné čtyř můstků. Na stupních vítězů v SP stál celkem dvacetkrát. Na olympiádu jel už třikrát a nejlépe byl desátý na velkém můstku v Turíně 2006.

Reklama

Související témata:
Skokan