Hlavní obsah

Snowboardové eso Samková se učí padat. I tak bojuje s vyskakujícími rameny

Praha

Ve 20 letech bude Eva Samková v Soči patřit mezi nejmladší české olympioniky. Na své první hry ale nepojede sbírat zkušenosti, z Ruska chce medaili. Vždyť v uplynulé sezóně dokázala trojnásobná juniorská mistryně světa ve snowboardkrosu závod Světového poháru i vyhrát.

Foto: Václav Mudra/olympic.cz

Snowboardistka Eva Samková už vyhlíží zimní olympiádu v Soči.

Článek
Fotogalerie

Mění se pro vás v létě něco tím, že příští zima bude olympijská?

Příprava je intenzivnější a začíná dřív, už za deset dnů odlétám na šest týdnů na Nový Zéland, snad tam budeme mít trať. Začínáme o dva měsíce dříve, tak snad se to projeví a budu zajíždět dobré výsledky už od začátku sezóny a ne až ke konci. A taky se mě už všichni na olympiádu ptají. Já si ale zatím nechci moc připouštět, že se blíží.

Bude pro vás olympijská zima dražší?

Jen těch šest týdnů na Zélandu vyjde na 120 tisíc korun, víc bude i závodů a cest. S něčím nám pomůže svaz i olympijský výbor, nové prkno budu mít od sponzora.

Na Zéland jedete do neznáma, když nevíte, jestli tam budete mít trať?

V tuhle dobu tam jezdí Američané i Australané, snažila jsem se s nimi domluvit. Freestylisté tam mají mít závody, naše bohužel zrušili, ale snad tam trať bude. Když tak tam máme známé, tak si přinejhorším sami něco postavíme.

Na čem chcete nejvíc zapracovat?

Především na ramenou, která mi obě vypadávají… Byla jsem i u pana Koláře, hlavně se teď snažím učit padat, abych nedávala ruce, kam nemám, a ramena nevypadávala. A také chci zapracovat víc na tom, abych si věřila, jezdila tak, jak umím a nedělala chyby.

Zmínila jste nový snowboard, už se o vás výrobci jako o možnou hvězdu her perou?

Jezdila jsem na české značce, snažíme se s ní dál spolupracovat a prkno vyvíjet, ale je to na dlouho. Teď je olympiáda, tak se nedá čekat. V rychlostních testech bylo o tři desetiny na deseti metrech pomalejší, tak jsem zvolila švýcarskou značku, jednu z nejlepších na světě. Navíc mě sami oslovili a komunikace s nimi probíhala výborně.

Reklama

Související témata: