Hlavní obsah

České lyžaře nezastavila v úžasném Libanonu ani střelba za kopcem

Fakra

Exotická destinace, libanonská Fakra, vítá za účasti českého družstva premiéru Světového poháru v lyžování na trávě. Druhý podnik letošního seriálu startuje pátečním slalomem. „Je to úžasné místo s množstvím stovek rezidenčních vil a apartmánů," vzkázal z místa reprezentační trenér Daniel Mačát. „Ani noční střelba, která se ozývá za kopci, nám nálady neubrala."

Foto: Tomáš Nohejl

Čeští travní lyžaři v Libanonu.

Článek
Fotogalerie

Privátní lyžařský klub leží v oblasti Mzaar Kfardebian ve výšce 1550 metrů, necelou hodinu jízdy autem od hlavního města Bejrútu. V místě stojí historický římský chrám a lyžařský resort se začal budovat v roce 1974. Nabízí lanovky a vleky, ale i běžecké okruhy na 42 kopcích až do výšky dvou a půl tisíce metrů. Denní permanentka přijde na 20 až 50 dolarů podle střediska. Lyžuje se tu na sněhu od prosince do konce března.

„Svah je připraven dokonale, travnatý koberec s nevídanou šířkou tratě vybízel k příjemnému freeridu. Včera se trénovalo bez tyčí, takže jsme si to pěkně užili," vyprávěl trenér. „Věřím, že vše proběhne hladce, protože ze strany pořadatelů je cítit obrovské nasazení."

Libanonci se poučili i před dvěma týdny na své první zahraniční misi, kterou byly závody FIS ve Štítné nad Vláří. „Na trávě lyžujeme třetí rok. Pozvali jsme italského kouče Roberta Parisiho, ten nám dal základy," řekl Kabil Abi Karam, jeden z libanonských lyžařů, který zde pracuje v rodinné lékárně.

Většina ostatních se živí jako instruktoři, nebo fyzioterapeuti. Bydlí po okolí a lyžují po práci. „Je to pro nás něco úplně nového, ale méně nebezpečné než na sněhu," usmál se, přestože si z Česka odvezl ruku v sádře. „U nás je pořád slunce, lyžujeme si a užíváme si to."

Začali také vábit české trenéry. „Hodně nám pomohli za těch pár dní, co jsme byli u vás. Doplnili jsme materiál, dostali dvd a spoustu rad," dodala Rita Maalouf, šéfka libanonského týmu.

Reklama

Související témata: