Hlavní obsah

Čeští travní lyžaři vystoupali třikrát na libanonské pódium

Třikrát vystoupili čeští lyžaři na trávě na pódium při premiéře světového poháru v libanonské Faqře. Jan Němec dosáhl druhým místem v obřím slalomu dosud nejlepšího výsledku v sezóně. Martin Štěpánek byl dvakrát třetí. Výpravu nezastavily ani ozvěny střelby za kopcem, naopak si užila zázemí luxusního resortu a výtečného jídla.

Článek

„Teploty byly ideální, okolo 26 až 29 stupňů, suchý vzduch na startu ve výšce 1800 metrů, stále ostré slunce," pochvaloval si reprezentační trenér Daniel Mačát. Paprsky ovšem zničily mladičkou Magdalenu Kotyzovou, která musela vynechat obří slalom. Tráva měla odlišný skluz než v Evropě, ale většina závodníků si brzy zvykla.

V prvním slalomu stavěl druhé kolo český kouč Mačát. Náročnější skladba branek, ale i vynikající výkon vynesly na bronzovou pozici zkušeného Štěpánka. Němec, který vyrážel ze třetí pozice, bohužel těsně před cílem vypadl. „Jeho jízda však už byla navzdory bolestem mnohem živější," ocenil ho trenér. Ještě Kolouch byl pátý a Gardavský šestý.

Také Kotyzová se vyšvihla na skvělou pátou příčku. Prvního muže světového poháru Itala Fraua podruhé za sebou porazil Švýcar Hüppi, tentokrát jen o setinu! Mezi ženami vládla Rakušanka Gerlachová po chybě vedoucí Japonky Shintani.

V obřím slalomu Češi útočili na vítězství. Jan Gardavský v první jízdě zaostal na třetím místě za Frauem jen čtrnáct setin. Hned za ním se držel Němec. Ten se po druhém kole, postavené íránským koučem, posunul na druhé místo, nejlepší v sezoně. Zajel stejný čas jako Frau. „Konečně výsledek," oddechl si. „A zdraví se zlepšuje," dodal muž, který na podzim podstoupil operaci kolenních vazů a měl přetržený stehenní sval.

Třetí místo vybojoval Martin Štěpánek, čtyři desetiny za vítězem. „Škoda školáckých chyb, mohl jsem být lepší," říkal. Gardavský si pohoršil na sedmé místo. Stejnou příčku držela v prvním kole Kettnerová, bohužel ve druhém chybovala a odstoupila. Mezi ženami vládla tentokrát Japonka Shintani.

Druhý slalom pojali italští a rakouští stavitelé trochu obřákově, což českým technickým slalomářům příliš nesedlo. Nejlepší byla po prvním kole čtvrtá Kettnerová, pátý Němec a sedmý Štěpánek. „Gardavský mohutným odrazem ve druhé bráně zlomil hůlku a bez ní se nedá podat plnohodnotný výkon. V šesté bráně skončil pádem," dodal trenér Mačát.

Druhé kolo bylo ještě rychlejší, a proto se mezi brankami už moc nestalo. Vyhrál Frau před Hüppim. Němec zajel třetí nejlepší čas kola, ale zůstal pátý. Kettnerová nezvládla rychlost a sedm bran před cílem musela odstoupit. „Věřím, že to byl její poslední letošní výpadek," řekl kouč. Kotyzová skončila osmá. „Svah byl úžasný a klouzavý, s výsledky jsem moc spokojená," hodnotila.

Příští víkend pokračuje světový pohár v rakouském Kaprunu. Bolestmi sužovaný Němec si dává pauzu, aby se stihl lépe připravit na mistrovství světa v Japonsku.

Kompletní výsledky na www.fis-ski.com.

Reklama