Hlavní obsah

Kosteličová je královnou sjezdu

SANTA CATERINA

Chorvatská lyžařka Janica Kosteličová se stala v Santa Caterině mistryní světa ve sjezdu a po úspěchu v kombinaci získala na šampionátu v Itálii druhé zlato. Stříbro brala domácí Elena Fanchiniová, bronz putuje do Rakouska zásluhou Renate Götschlové.

Článek

Někdejší specialistka na točivé disciplíny Kosteličová zažívá famózní návrat po sérii operací kolen, které málem zastavily její kariéru. Třiadvacetiletá Chorvatka naznačila své rychlostní schopnosti už v kombinačním sjezdu, kde si vybudovala rozhodující náskok pro celkový triumf, a v neděli svou formu potvrdila.

Sjezdovku pojmenovanou po italské legendě Deborah Compagnoniové prolétla Kosteličová v čase 1:39,90 a v nejdůležitějším závodě sezony se vůbec poprvé v kariéře radovala z vítězství ve sjezdu. Pro trojnásobnou olympijskou vítězku ze Salt Lake City bylo nedělní zlato už čtvrtým ze světových šampionátů, před dvěma lety vyhrála také kombinaci a slalom.

Senzace se nekonala

V Santa Caterině se dlouho schylovalo k senzaci. Jako osmá se totiž na trať vydala takřka neznámá devatenáctiletá domácí lyžařka Elena Fanchiniová, která díky životní jízdě dlouhé minuty v cílovém prostoru sledovala, jak jí odpadá jedna soupeřka za druhou. Mezi jinými i rakouská spolufavoritka Michaela Dorfmeisterová, jež neustála jeden ze skoků a závod nedokončila.

Na svou přemožitelku musela Fanchiniová, jejíž sestra Nadia byla čtvrtá v superobřím slalomu, čekat až do čísla 25. To měla na hrudi Kosteličová, která domácí lyžařku odsunula o 26 setin na druhou příčku díky precizně projeté technické pasáži v dolní části. Zisk stříbra je nicméně pro Italku, jejímž maximem ve Světovém poháru jsou dvě sedmnáctá místa, více než překvapivým úspěchem.

"Když jsem viděla čas Fanchiniové, říkala jsem si, že můžeme jet všechny domů. Jela opravdu skvěle," vysekla Kosteličová poklonu mladé Italce. "Nikdy jsem si nemyslela, že můžu vyhrát závod ve sjezdu," kroutila Chorvatka nevěřícně hlavou ještě v rozhovoru s novináři.

Fanchiniovou nakopl výsledek sestry v super-G

V šoku byla i nečekaná stříbrná medailistka, která jen marně hledala slova. "Fantastické, neuvěřitelné, ani ve snu jsem nepomyslela na takový výsledek," rozplývala se Fanchiniová, která přiznala, že ji "nakopl" výsledek její sestry před týdnem v super-G. "Inspirovalo mě to, proto jsem šla do velkého rizika. Cílem bylo skončit mezi nejlepšími pěti, medaile byla už za hranicí představivosti," dodala.

Stejně jako v mužském sjezdu se silný rakouský tým musel spokojit s bronzem. Götschlová, která startovala jako poslední, osmadvacátá, napodobila Michaela Walchhofera a obsadila třetí pozici. Na zlatou Chorvatku ztratila 39 setin.

Bez medaile skončily na čtvrtém místě Američanka Lindsey Kildowová i vítězka super-G Anja Pärssonová ze Švédska, jež dobře rozjetý závod v dolní části pokazila a byla sedmá. Žádná z českých závodnic se na start sjezdu nepostavila.

Výsledky:
1.Kosteličová (Chorv.)1:39,90
2.E. Fanchiniová (It.)- 0,26
3.Götschlová (Rak.)-0,39
4.Kildowová (USA)-0,62
5.Jacquemodová (Fr.)-0,96
6.Lindellová-Vikarbyová (Švéd.)-1,08
7.Pärsonová (Švéd.)-1,17
8.Gergová (Něm.)-1,42
9.Stygerová (Švýc.)-1,47
10.Kostnerová (It.)-1,68

Reklama