Hlavní obsah

Obří slalom na MS se nepojede kvůli stávce televize

BORMIO

Závod v obřím slalomu mužů na mistrovství světa v Bormiu byl zrušen kvůli stávce zaměstnanců italské veřejnoprávní televize RAI. Očekávaný hon rakouských sjezdařů na Američana Bode Millera měl začít ve středu dopoledne, o náhradním termínu závodu pořadatelé rozhodnou během dne.

Článek

V prohlášení, kterým pořadatelé šampionátu reagovali na situaci, se praví, že "italská televize RAI není schopna zajistit přenos závodu v kvalitě odpovídající mistrovství světa". Organizátoři se proto po jednání s Evropskou vysílací unií a Mezinárodní lyžařskou federací rozhodli start odvolat.

Náhradní termín závodu by měli oznámit během dne. Lyžaři by se podle všeho mohli postavit na start ve čtvrtek, kdy je na světovém šampionátu volný den.

Nespokojení fanoušci napadli přenosový vůz

Do stávky se zapojilo osmdesát procent spolupracovníků RAI v Lombardii, kde se dějiště mistrovství světa nachází. Po svém zaměstnavateli požadují zvýšení mezd a zlepšení pracovních podmínek.

Generální sekretářku FIS Sarah Lewisovou vynucené rozhodnutí velmi zklamalo. "Jsem rozčilená a frustrovaná. Všechno bylo připravené na závod, 156 závodníků i členové fanklubů sem přijeli, jen aby byli u toho. Vždyť obří slalom je vždycky jedna z nejzajímavějších disciplín," prohlásila.

Velké rozhořčení s ní sdíleli i fanoušci v cílovém prostoru. Někteří z nich napadli přenosový vůz stanice RAI a uklidňovat je musela policie.

Zatímco závodníci z lyžařských velmocí zřejmě o stávce věděli dopředu a na vrchol sjezdovky se vůbec nevydali, lyžaři z exotických zemí, jako je například Senegal, podle agentur zmateně sjížděli závodní svah.

Na startu i české kvarteto

Obří slalom je dalším dílem souboje rakouských lyžařů s Američanem Bode Millerem. Reprezentanti alpské velmoci by rádi získali skalp dosavadního krále šampionátu, který v Bormiu získal již dvě zlaté medaile. Rakušané proti tomu získali jediné zlato v kombinaci zásluhou Benjamina Raicha. Právě on je velkou nadějí pro červenobílé barvy.

Na startu závodu by se měla představit i česká čtveřice Ondřej Bank, Petr Záhrobský, Borek Zakouřil a Filip Trejbal.

Reklama

Související témata: