Hlavní obsah

Na konci prázdnin uctí skokani Raškovu legendu. Ve Frenštátě bude FIS Cup a mistrovství republiky

Frenštát pod Radhoštěm

Kompletní česká reprezentace včetně loňského vítěze Lukáše Hlavy, letitý soupeř Heinz Wosipiwo i kapela Mňága a Žďorp ozdobí druhý ročník Memoriálu Jiřího Rašky ve Frenštátě poslední prázdninový víkend.

Článek

V loňském roce založili skokanští nadšenci závod nesoucí jméno slavného skokana na lyžích – Memoriál Jiřího Rašky. "Díky pozitivním ohlasům po loňském zářijovém závodě, při němž byl též areál skokanských můstků právě po Jiřím Raškovi přejmenován, se zrodila tradice," říká ředitel závodu Jan Baier.

Na konci prázdnin zavítá po 16 letech do Frenštátu pod Radhoštěm opět závod pod hlavičkou Mezinárodních lyžařské federace – FIS Cup. Bude se závodit ve dvou kategoriích - muži a ženy. Vítěz dvoudenního klání si odveze, tak jako loňský nejlepší závodník Lukáš Hlava, putovní vítězný pohár, téměř metr vysoký, který Jiří Raška získal za první místo v závodě Turné čtyř můstků v roce 1969 v Bischofshofenu.

Finálový den (sobota 31. 8. 2013) bude též připomínkou a oslavou 40 let od prvního letního Grand Prix ve skocích na lyžích, které se v září roku 1973 konalo na tehdejším největším můstku s umělou hmotou na světě – ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Pro diváky historické vybavení skokanů

Pro diváky bude připravena prezentace vývoje skokanského vybavení (lyže, kombinézy, boty) v programu „Tak jde čas" a zároveň ukázka skokanského stylu let minulých – skok s paralelním vedením lyží (na můstku HS 106) s komentářem legendárního skokanského reportéra Jaroslava Suchánka.

Na tuto akci jsou pozvání všichni žijící držitelé medailisté z OH a MS z dob Československa i České republiky, a tak dojde i na setkání čtveřice našeho zatím posledního kvarteta stříbrných medailistů z MS v roce 1993 z Falunu: Sakala, Parma, Jež, Švagerko a připomenutí výročí 20 let od tohoto úspěchu, jenž byl jednou z posledních „federálních" týmových medailí sportu.

Účast na akci též potvrdil první vítěz Grand Prix z roku 1973 – německý skokan Heinz Wosipiwo, který v minulosti dvakrát právě před Jiřím Raškou a Rudou Höhnlem skončil na MS druhý. Všechny skokanské, ale i sportovní legendy se zúčastní též autogramiády pro diváky.

V rámci těchto závodů bude vyhlášen letní mistr České republiky ve skocích na středním můstku (závod 31. 8. 2013), a tak Frenštát přivítá kompletní českou reprezentaci skokanů na lyžích. Bude to jedna z posledních možností vidět české nejlepší skokany před olympijskými hrami v závodě na našem území.

Nad 2. ročníkem Memoriálu Jiřího Rašku udělil záštitu ČOV.

Program
Čtvrtek 29.8.2013 15:00 Oficiální trénink
Pátek 30.8.2013 12:00 Zkušební kolo
14:00 Zahájení závodu FIS CUP žen + mužů
Mistrovství ČR juniorů
Vyhlášení výsledků
17:00 Vystoupení kapely Off Axis
Sobota 31.8.2013 11:00 Zkušební kolo
13:00 1. kolo závodu žen - FIS CUP + Mistrovství ČR
13:45 Retro -Skoky na lyžích k 40. výročí Grand Prix
Zahájení II. ročníku Memoriálu Jiřího Rašky
14:00 1. kolo závodu mužů - FIS CUP + Mistrovství ČR
Finále ženy a muži
následně vyhlášení výsledků
16 :30 Vystoupení kapely Mňága a Žďorp
Autogramiáda skokanských legend (medailisté z mistrovství světa a olympiády)
Během celé soutěže připraven doprovodný program pro děti a dospělé (Tarzanie-lanový park, Astra-dům dětí a mládeže, Ukázka skokanského výzbroje „tak jde čas")

Reklama