Hlavní obsah

Dívka od Karlova mostu září na svazích

PRAHA

Příběh talentované a pracovité dcery, kterou zarputilý otec hnal vytrvale až zběsile za úspěchem, dostal medailovou ozdobu. Třetí závod a další výborný výsledek zajela Šárka Záhrobská na mistrovství světa v alpském lyžování. V den svých dvacátých narozenin získala bronz ve své parádní disciplíně, slalomu.

Článek

"Užívám si to, je to poprvé," říkala v návalu radosti pro ČT. Přiznala, že medaile byla spíše jen skrytým přáním. "Myslela jsem na ni jen v koutku duše. Hodně, hodně hluboko," pokračovala po bitvě s náročnou tratí.

Medaile na spadnutí

Po prvním kole, které se stalo pohřebištěm řady závodnic, byla na čtvrtém místě. "Ale tušila jsem, že jenom udržet se na té pozici bude hodně těžké."

Na stejném svahu zajela před měsícem druhou jízdu nejrychleji ze všech slalomářek v závodě Světovém poháru, tentokrát finálové kolo začala opatrněji. Ale dobře to dopadlo. Ač má ráda tvrdou ledovou trať, uspěla tentokrát na svahu s měkkým povrchem. V dějišti mistrovství se výrazně oteplilo. "Bylo to hodně rozbité. Těžké. Byla jsem ráda, že jsem v cíli a že vedu."

Záhrobská se stala černým koněm závodu, jak českou hvězdu podle ČTK nazvaly zahraniční agentury. Ve slalomech SP skončila nejlépe pátá. Medailové umístění bylo doslova na spadnutí. Podařilo se to v ten nejlepší moment, na šampionátu.

"Nemám slov. Nevím, jak bych bronz popsala," citovala Záhrobskou agentura AP. "Jsem pyšná na svoji zemi a slavím své narozeniny tím nejlepším možným způsobem," podotkla dále.

Čeká další úspěchy

Nekončící vychutnávání velkých momentů ji čekalo ve včerejším večeru. A také jejího otce Petra. "Oslavit to pochopitelně chtějí i lidé od Headu," naznačil v průběhu jedinečného večera, že jeho dcera je středem zájmu firmy, na jejíchž lyžích závodí.

Emoce s ním navenek necloumaly. "Jsem v klidu, počítal jsem s tím. A přijdou další úspěchy. Šárka je světová špička, dostala se tam, kam patří," pravil sebevědomě, leč netajil, že v průběhu bitvy na svahu byl nervozní. "Jako pes, Kostelič to druhé kolo postavil hodně složité," přiznal Záhrobský.

Vystudovaný právník, atlet a lyžař samouk svoji dceru v Krkonoších kdysi postavil nedaleko rodinné roubenky na lyže, sotva začala chodit. Začala tak úmorná dřina pro celý rodinný minitým, který se teprve s přibývajícími úspěchy rozrůstal. Z Prahy, kde bydlí kousek od Karlova mostu, vyráželi dobývat světové svahy.

Záhrobský má za sebou i léta bojů se svazem a nevídanou míru snahy přesvědčit sponzory o nadějnosti projektu. "Jsem strašně pyšný. Šárce to přeju za to, jak poctivě všechno bere," uvedl včera. Ač je jindy nekompromisní, zjevně se bránil dojetí.

Není jediným otcem, který v lyžařském světě slaví úspěchy s potomky. Napodobil Kosteliče, Pärsona a další. Tvrdostí i schopnostmi. "Ano, dokážu být tvrdý, ale výsledky stojí zato," zní jeho krédo.

Reklama