Hlavní obsah

Premiéru soutěže družstev na MS vyhrálo Německo

Němečtí lyžaři vyhráli na závěr mistrovství světa v alpských disciplínách v Bormiu soutěž družstev. Druhé místo obsadilo Rakousko, třetí skončila Francie. Závod smíšených týmů, složený ze super-G a slalomu, se na MS konal poprvé. Česká republika na startu chyběla.

Článek

Němci se tak až v poslední den šampionátu dočkali první medaile. Vedli už po úvodním superobřím slalomu, ale mnohem lépe než favorizovaní Rakušané pak zvládli odpolední slalom speciál. Kanada mezi slalomovými tyčemi neudržela třetí místo, z bronzu se radovali Francouzi.

Do premiérové soutěže národních týmů na MS se přihlásilo devět zemí, které mohly do každé disciplíny nasadit dva muže a dvě ženy. Vedle Čechů chybělo také Chorvatsko, jehož největší hvězda Janica Kosteličová kvůli nemoci start odřekla.

O pořadí rozhodovaly body z každé série, přičemž za první místo se dával jeden bod, za druhé dva body atd. Při nedojetí se závodník automaticky posunul na poslední místo, totéž se stalo i v případě překročení limitu, který tvořilo 108 procent času vítěze.

Němci měli po super-G stejně jako Rakušané dvanáct bodů. Ve své sérii se o vítězství postarala Martina Ertlová, další dva zástupci německé reprezentace nasbírali dvě druhá a jedno sedmé místo. I slalom pak německým reprezentantům, kteří do soutěže nasadili šestici ve složení Ertlová, Hilde Gergová, Monika Bergmannová-Schmudererová, Florian Eckert, Andreas Ertl a Felix Neureuther, vyšel podobně a prvenství měli jisté už po třetím ze čtyř kol.

Je to jako sen, jásala Bergmannová-Schmudererová

"Je to jako sen, dneska nám prostě všechno vyšlo," jásala Bergmannová-Schmudererová. "Nepočítali jsme s tím, že bychom proti Rakušanům a Američanům měli vůbec nějakou šanci," přiznal trenér německých lyžařek Wolfgang Maier.

Slalomová kola vyhráli Bergmannová-Schmudererová a Neureuther, Ertlová dojela třetí. Naopak Rakušanům hodně ublížil nezdar Nicole Hospové a až páté místo slalomářského mistra světa Benjamina Raicha.

Americkou výpravu stály medaili nečekané výpadky. Bode Miller a Daron Rahlves sice své jízdy super-G vyhráli, Lindsey Kildowová a Julia Mancusová však nedokončily a inkasovaly po devíti bodech. Slalom zase nevyšel Millerovi a týmu USA nakonec chyběl k bronzu jediný bod.

Premiéru nové soutěže provázely zmatky v pravidlech. Ta zřejmě přesně nepochopila švédská výprava, která nenominovala svého zástupce do čtvrté jízdy super-G. Navíc zbylé tři série nedokončil ani jeden z tria Anja Pärsonová, Patrick Järbyn a Janette Harginová, a tak Seveřanům patřila po polovině soutěže beznadějně poslední pozice. Ve slalomu naopak Švédové všechny soupeře porazili a posunuli se alespoň na sedmé místo.

Výsledky - družstva:
1. Německo 26 b., 2. Rakousko 29, 3. Francie 38, 4. USA 39, 5. Kanada 42, 6. Švýcarsko 46, 7. Švédsko 48, 8. Itálie 50, 9. Slovinsko 54.

Reklama