Hlavní obsah

Bronzovou Záhrobskou čekal doma oříškový dort

PRAHA

Oříškový narozeninový dort a velkou kytici dostala doma bronzová medailistka ve slalomu Šárka Záhrobská po návratu ze Santa Cateriny. První české medailistce z mistrovství světa v alpském lyžování připravila oslavu maminka, která kvůli zlomené noze nemohla dceru podporovat v Itálii. Pátečním úspěchem Záhrobská opentlila své dvacáté narozeniny.

Článek

Šampaňským si přiťukla s českou výpravou večer po slalomu, ale dort dostala až doma. "Máma ho pekla, byl oříškový a moc jsem si pochutnala," řekla Záhrobská.

Medaili považuje společně s otcem a trenérem Petrem Záhrobským za určitě zadostiučinění. "Ukazuje to, že práce, kterou jsme tomu obětovali, přeci jen k něčemu vedla a nebylo to jen tak pro nic za nic," uvedla Záhrobská. Přes velkou dřinu a odříkání nikdy neměla chuť s lyžováním praštit. "To ne, ani nevím, co bych dělala jiného. Někdy jsem byla na dně, ale spíš to posiluje a nutí se zas zvednout na nohy a vztyčit hlavu," prohlásila.

V cenný kov na světovém šampionátu či v závodech Světového poháru od začátku lyžování s otcem věřili. "To byl náš cíl," řekla slalomářka. Zopakovala však, že medaili nečekala tak brzy. "Snad to není poslední úspěch a další budou následovat," přála si.

Vyhlašování vítězů si vychutnala

Vyhlašování vítězů si Záhrobská vychutnala. Nerekapitulovala si dosavadní kariéru a výsledky, ale sledovala otce a lékaře Jiřího Beznosku, jak se v davu radují. "Užívala jsem si to a dívala se, jak se plazí nahoru česká vlajka," řekla Záhrobská, která pak seděla s přáteli v penzionu asi do jedné hodiny po půlnoci.

Lyžařský život Záhrobské je úzce spojen s otce Petrem. Ten považuje za výhodu, že nikdy nelyžoval a nebyl tím zatížen. "Šli jsme vlastní cestou, udělal jsem chyby, ale odstranil jsem je a výsledek se dostavil," řekl Záhrobský, který už cítí u trenérů renomovaných týmů autoritu. "Říkají mi papá," pyšnil se.

Slalomářka si nedokáže bez otce své působení v lyžařském seriálu představit. "Nejdřív mě musel naučit lyžovat a udělat ze mě úspěšnou závodnici, abych z něj pak mohla udělat úspěšného trenéra. Je to vzájemné a půjdeme spolu dál," usmívala se Záhrobská, která zatím vše podřizuje lyžování na úkor osobního štěstí. "Přítele teď nemám, jsem na volné noze," řekla.

Rodina Záhrobských si vytvořila vlastní tým, který pracuje na zajištění přípravy. "Na české poměry je to unikátní, ale s Ante Kosteličem mě nesrovnávejte," řekl Záhrobský, který doufá, že se mu po bronzu z MS podaří sehnat silné finanční partnery. "Je to o penězích, takže doufám, že se nám podaří vše zabezpečit a od toho se odvine další rozvoj naší kariéry," uvedl otec úspěšné slalomářky.

Reklama