Hlavní obsah

Na klasické lyžaře se chystá antidopingová armáda

OBERSTDORF

Nečekaný triumf ruských běžkyň na lyžích při víkendovém pokračování Světového poháru v německém Reit im Winklu vyvolal opět spekulace o užívání dopingu a mírně vyděsil pořadatele nadcházejícího mistrovství světa v Oberstdorfu. Na případné dopingové hříšníky se už v místě šampionátu chystá hotová armáda komisařů.

Foto: internet

DEFAULT TITLE

Článek

Organizátoři mistrovství, které ve čtvrtek odstartuje prvními běžeckými závody, proto věří, že se velké skandály podobné těm z mistrovství světa 2001 a olympijských her 2002 klasickému lyžování tentokrát vyhnou.

Do Oberstdorfu už přicestoval tým 16 dopingových komisařů, kteří chystají rekordní množství kontrol. Vzorky krve hodlají mimo soutěž odebrat více než 500 účastníkům šampionátu, navíc provedou 114 testů při závodech. Na kontrolu budou muset po každé z 19 soutěží vždy první čtyři závodníci konečného pořadí plus další dva náhodně vylosovaní.

Vzorky krve a moči bude analyzovat laboratoř v Kolíně nad Rýnem, která má akreditaci Světové antidopingové agentury WADA. Vedle běžných metod nasadí do boje s dopingem i nové postupy, díky nimž je možné odhalit i transfuzi vlastní krve či užívání lidských růstových hormonů (HGH). Výsledky testů budou známy vždy druhý den.

"Každý bude otestován, a to s nulovou tolerancí. Problém dopingu nám dělá velké starosti a obáváme se, že se i v Oberstdorfu objeví pozitivní případy," řekla generální sekretářka Mezinárodní lyžařské federace FIS Sarah Lewisová.

Z podprůměru na bednu

Obavy mezi funkcionáři vyvolaly ruské běžkyně, které v této sezóně zatím předváděly podprůměrné výkony. Po tréninkovém soustředění v Arménii ale v Reit im Winklu v závodě na 10 kilometrů volnou technikou zazářily a obsadily všechna místa na stupních vítězů. O vítězství se podělily Olga Zavjalovová s Jevgenií Medveděvovou-Abruzovou, třetí skončila olympijská šampiónka Julia Čepalovová.

Trenér německé reprezentace Jochen Behle se po tomto závodě nechal slyšet, že to bylo jako "návrat do starých časů". Navíc v Reit im Winklu nebyl připuštěn na start mužské patnáctky Nor Frode Estil kvůli zvýšené hladině hematokritu. To může signalizovat zneužití krevního dopingu EPO, který vyvolal skandál před dvěma lety na šampionátu ve Val di Fiemme, kde musela medaili vracet Finka Kaisa Varisová.

Při olympijských hrách v Salt Lake City se o aféru postaraly rovněž ruské běžkyně Larissa Lazutinová a Olga Danilovová, které musely kvůli pozitivnímu testu na darbepoietin vrátit medaile. Stejně dopadl i španělský reprezentant Johann Mühlegg, jenž měl pozitivní test na stejnou látku.

Reklama