Hlavní obsah

Doping je zase velkým tématem

OBERSTDORF

Šampionát ještě nezačal, a přesto se už mluví o dopingu. Trenér Stanislav Frühauf se zase mračí. Do startu mistrovství světa zbývají hodiny a nad běžeckým lyžováním se vznášejí černá oblaka podezření. Kouč Kateřiny Neumannové vždy poukazoval na nekalé praktiky závodníků z bývalého sovětského bloku, zvláště z Ruska, a před začátkem šampionátu v Oberstdorfu se opět rozčílil.

Foto: internet

Stanislav Frühauf je trenérem české jedničky Kateřiny Neumannové - archivní foto.

Článek

Frühauf je na nestandardní tréninkové praktiky vysazen a v minulosti už úspěšně určil ruské lyžařky, které podváděly. Jeho odhad se potvrdil po MS v Trondheimu 1997, kdy komisaři usvědčili z dopingu Ljubov Jegorovovou, ale také na olympiádě v Salt Lake City. Tam neprošly sítem testů Larisa Lazutinová s Olgou Danilovovou. "Už jsem na to připravený. Já jsem nad tím zlomil hůl a musím život brát, jaký je," řekl Frühauf. "Nebudeme to raději nijak nazývat. Svět je zkažený celý, bez komentáře," nechtěl se Frühauf o dopingu bavit. Má dojem, že antidopingový systém není moc účinný.

Rusky vzbudily rozruch v sobotním závodu SP v Reit im Winklu. Na trati 10 km volnou technikou se za sebou v čele seřadily Zavjalovová s Medveděvovou-Abruzovou, třetí skončila olympijská šampiónka Čepalovová. "Dal jsem si k večeři o pivo víc," popsal Frühauf svou reakci na nečekaný výsledek.

Rusky před vrcholem sezóny zmizely a absolvovaly tréninkový kemp v Arménii. "Když se někdo zavře tahle daleko na přípravu mezi pár vlky, tak to už něco znamená," řekl Frühauf. Doping lze podle něj zamaskovat. "Jde hlavně o čas. Potrénuje čtrnáct dnů a další dva týdny má čas na to se toho zbavit. Pak přijede jako zlato, akorát má lícní kosti venku," ukázal kouč na zadumané ruské běžkyně, které zrovna chodily kolem z tratí.

Návrat do starých časů

Nazloben nebyl jen Frühauf. Trenér německé reprezentace Jochen Behle se v Reit im Winklu nechal slyšet, že to bylo jako ,návrat do starých časů'. Navíc k poslednímu závodu SP nebyl připuštěn na start mužské patnáctky Nor Frode Estil kvůli zvýšené hladině hematokritu. To může signalizovat zneužití krevního dopingu EPO, který vyvolal skandál před dvěma lety na šampionátu ve Val di Fiemme.

Do Oberstdorfu už přicestoval tým 16 dopingových komisařů, kteří chystají rekordní množství kontrol. Vzorky krve hodlají mimo soutěž odebrat více než 500 účastníkům šampionátu, navíc provedou 114 testů při závodech. Na kontrolu budou muset vždy první čtyři z konečného pořadí plus další dva vylosovaní.

Vzorky krve a moči bude analyzovat laboratoř v Kolíně nad Rýnem, která má akreditaci Světové antidopingové agentury WADA. Vedle běžných metod nasadí do boje s dopingem i nové postupy, díky nimž je možné odhalit i transfuzi vlastní krve či užívání lidských růstových hormonů (HGH). Výsledky testů mají být známy vždy druhý den.

"Problém dopingu nám dělá velké starosti a obáváme se, že se i v Oberstdorfu objeví pozitivní případy," řekla generální sekretářka lyžařské federace FIS Sarah Lewisová.

Reklama