Hlavní obsah

Proměněný skokan Janda žádné prognózy nedělá

PRAHA

V nových podmínkách se proměnil jako mávnutím kouzelného proutku v elitního skokana. Jakub Janda od začátku sezóny patří do špičky, osmkrát stál na stupních vítězů a jako první český skokan po 11 letech dokázal závod Světového poháru i vyhrát. Co pomohlo? Zlepšil se ve svých šestadvaceti natolik sám, nebo pomohla výrazněji změna pravidel, podle níž se určuje délka lyží v závislosti na výšce a váze závodníka.

Foto: Sport.cz

Jakub Janda

Článek

"Nejvíce pomohl příchod Vasji Bajce," naráží na předsezónní nástup věhlasného slovinského odborníka do funkce reprezentačního trenéra. "O změně pravidel tolik nepřemýšlím, někteří skokani se s ní srovnali, jiní ne,"

Před světovým šampionátem se nahlas hovoří o jeho medailových ambicích. "Hodně lidí o tom mluví, ale to jsou věci, kterými se nezabývám," reaguje tradičně Janda. Naposledy stál na stupních vítězů na mistrovství světa Jaroslav Sakala, druhý na velkém a třetí na středním můstku ve Falunu 1993.

"Že Jakub umí skákat, bylo jasné už dříve, byla otázka to z něj dostat při závodě," je pyšný na svého svěřence Bajc a může jej těšit i pozvolný vzestup ostatních. V posledních závodech už ale vítězi lednového závodu SP z Titisee-Neustadtu stupně unikaly.

Mistrovství světa jako normální závod

Ve dnech před MS se hlavně chtěl oprostit od okolního světa a soustředit se na své skoky. Strohý byl v kontaktu s novináři. "Mám problémy s většími závody, a proto si říkám, musíš brát mistrovství světa jako normální závod. Buď mi to vyjde, nebo ne, bude zklamání, nebo ne," říká.

Podobně jako další lyžaři se i on střetl s virózou. "Byl jsem trochu nachcípaný. Den jsem proležel, beru hodně vitamínů. Snad to ustojím," podotýká skokan Dukly Frenštát.

Bude startovat na svém čtvrtém mistrovství světa. Nejlépe skončil čtrnáctý předloni ve Val di Fiemme, ale raději vzpomíná na Lahti, kde byl pod vedením svého současného osobního kouče Davida Jiroutka dvakrát sedmnáctý. "A v družstvu jsme byli po dlouhé době šestí," připomíná Janda, ale jinak nechce na minulost vzpomínat. "Nechme to raději být," přeje si.

Pod tlakem už na Turné čtyř můstků

Pod tlakem už dokázal skákat na prestižním Turné čtyř můstků. V Oberstdorfu při testu můstku HS137 pro MS skončil devátý. "Velký můstek je trošku atypický. Hrozně velké rozdíly tam dělá vítr, lehký poryv je hodně znát," říká. Soutěže skokanů ale začnou na středním můstku - HS100.

Prognózám se vyhýbá. "Do desítky je to vždy super, ale nemusí to sednout a bude to špatné. Třeba ráno vstanu z postele a budu cítit, že mám prdu v nohách, nebo budu malátný a pořádně se neodrazím. Nemůžu uvažovat, jak skončím."

Na MS bude mít nové kombinézy, ale už jednu novinku v téhle sezóně odvrhl. Ani teď si není jistý, zda nové oblečení využije. "V tréninku je vyzkouším a až před závodem se rozhodnu, do čeho se obléknu," dodává.

Reklama