Hlavní obsah

Valentu čeká nemocniční kúra

Pavel NovotnýSport.cz

Akrobat Aleš Valenta může zatím na návrat na můstek zapomenout. Zranění zad olympijského vítěze ze Salt Lake City se nelepší, další vyšetření naopak prokázala vyhřezlou ploténku. Českého reprezentanta dokonce čeká týdenní pobyt v nemocnici v pražském Motole.

Foto: Event Concept

Aleš Valenta při exhibici ve Špindlerově Mlýně

Článek

Jednostranná zátěž zádového svalstva způsobila, že se Valenta od prosince loňského roku potýká se skřípnutým nervem mezi 4. a 5. obratlem. Kvůli neustávající bolesti přerušil turné po severní Americe a vrátil se domů, kde se jej ujal známý fyzioterapeut Pavel Kolář.

"Nikdy jsem nevzdal závod, pokud jsem neměl něco zlomeného. Kvůli přetrvávající bolesti jsem ale začal mít potíže s hybností levé nohy. Vyšetření na CT nakonec ukázalo zhruba půlcentimetrový výhřez ploténky. Není to nic tragického, ale nedá se to přejít. Teoreticky by to mohlo ovlivnit moji sportovní kariéru," vysvětlil Valenta na středečním setkání s novináři.

Ve čtvrtek nastupuje na týdenní kúru do motolské nemocnice. "Nebude to žádná hospitalizace, neumírám," prohodil s úsměvem čerstvý dvaatřicátník. "Čekají mě speciální cviky, při nichž se naučím šetřit korzet a namáhat jiné skupiny svalů. V nemocnici budu stále proto, abych na sobě mohl intenzivněji pracovat," předestřel výhled na další dny.

:. ANKETA
Jak si povede Aleš Valenta na MS ve Finsku? Hlasujte v anketě na konci článku.

Vynechá předolympijský test

Zdravotní komplikace Valentu připravily už o sedm závodů Světového poháru a v pořadí seriálu se propadl až na dvanáctou příčku. O nadcházejícím víkendu se měl navíc představit při předolympijském testu na můstcích v italském Sauze D'Oulx.

"Absence v Itálii mě mrzí, ale není to tragédie. Když tam nebudu v zimě, zajedu se tam podívat v létě. Atmosféra olympijského závodu bude každopádně hodně zajímavá, budeme skákat s výhledem do údolí, takže člověk má pocit, že je kilometr nad zemí," přiblížil místo, kde se bude za rok snažit o obhajobu olympijského zlata. Sondovat terén odjel alespoň Valentův trenér Pavel Landa.

Do Špindlerova Mlýna snad dorazí

Pokud půjde vše hladce, měl by Valenta za týden začít trénink s větší zátěží. "A věřím, že za tři týdny odskáču Světový pohár ve Špindlerově Mlýně. Světák je ale každopádně pasé. Teď se soustředím hlavně na to, aby mělo smysl odjet ve druhé půli března na mistrovství světa ve finské Ruce," přiznal.

S pokaženou sezónou se už smířil, byť byl zpočátku hodně naštvaný. "Škoda, že se zase odložila premiéra Ledového dechu. Už jsem byl ve fázi, kdy to mohlo přijít. Takhle jsem ztratil vše, co jsem nadřel přes léto i část zimy. Možná je to ale řízení osudu, třeba ještě nepřišel ten pravý okamžik," vysvětlil tajemně Valenta.

Přesto se snaží najít na současné situaci pozitiva. "Měl jsem díky tomu neplánovanému volnu alespoň víc času na rodinu a taky jsem hodně přemýšlel. A zjistil jsem, že mě skákání pořád ohromně baví," uzavřel Valenta.

Reklama