Hlavní obsah

Neumannová prožila nejkrásnější den kariéry

Běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová se dočkala zlaté medaile z velkého závodu. Po třech druhých a stejném počtu třetích míst z olympiád a mistrovství světa ve čtvrtek vyhrála volnou desítku na šampionátu v Oberstdorfu a v cíli se jí oči leskly slzami dojetí. Z vysněného titulu se rodačka z Písku radovala dva dny po dvaatřicátých narozeninách.

Článek

"Prožila jsem nejkrásnější den své sportovní kariéry," řekla běžkyně na tiskové konferenci.

V nervy drásajícím závěru česká běžecká královna porazila o sekundu a dvě desetiny dvojnásobnou olympijskou vítězku Rusku Julii Čepalovovou. V cíli vystřelila ruce nad hlavu, pak si zakryla tvář a v návalu radosti a štěstí si lehla na sníh.

Neumannová věděla, že finišuje o zlato, ale na světelné tabuli bliklo její jméno na prvním místě až po pár sekundách. V tu chvíli zažila úžasný pocit uvolnění. "Je to těch několik vteřin a minut, které jsou na tom nejkrásnější a kvůli kterým to člověk dělá. Doufám, že si ten okamžik natolik vstřebám, že na něj nikdy nezapomenu a udržím ho v sobě navždycky," řekla Neumannová.

První blahopřání dostala od Nora Larse Hanstada, zástupce výrobce lyží Madshus, na kterých jezdí. Následoval polibek od manažera Josefa Jindry a objetí se servismanem Ulfem Olssonem ze Švédska, kterého si prosadila ve sporech s lyžařským svazem.

Sedmá medaile je konečně zlatá

Z olympijských her má Neumannová doma tři stříbrné a jednu bronzovou medaili, ze světových šampionátů dva bronzy. Sedmá medaile je konečně zlatá. "Teď cítím, že být druhá nebo třetí se bere, je to medaile, ale vyhrává jenom jeden," porovnala své úspěchy.

Při přemítání nad titulem konstatovala, že před pár lety by si zlato možná zasloužila více než nyní. "Tenkrát jsem o trošku víc trénovala a věnovala jsem sportu víc. Teď mám Lucku a barák, starosti jsou rozptýlenější a občas na úkor sportu. Ale asi to v životě není vždycky jednoduché a přímo úměrné," prohlásila Neumannová.

Na start závodu nastupovala v nejistotě, neboť čtrnáct dnů před mistrovstvím onemocněla a musela změnit plán přípravy. "Kdybych trénovala bez problémů, šla bych na start klidnější," řekla běžkyně. Trenér Stanislav Frühauf ji ujišťoval, že vypadá silově dobře, ale nikdo si nebyl jistý, co s její formou udělal zánět průdušek po vytrvalostní stránce. "Ukazuje se, že základ z léta se neztratí, ale jistotu jsem neměla," řekla Neumannová.

Ráno vysvitlo v Oberstdorfu po třech dnech sněžení slunce, které běžkyni potěšilo. Změna počasí ovšem vyvolala určitý zmatek u servismanů, protože se změnila struktura sněhu. "Lyže jsem měla perfektní, podržely mě, ale to k tomu patří," uvedla běžkyně, která jela na páru vítězných lyží z listopadového závodu ve finském Kuusamu.

Závod se snažila začít relativně rozumně

Závod se snažila začít relativně rozumně, jak se ve středu večer domluvila s Frühaufam. Na trati s náročnými stoupáními úvod nerozhodoval. "Síly ubývaly postupně a pořád. Když jsem vjížděla do druhého kola a představila to stoupání, tak mi úplně dobře nebylo," popsala své pocity po prvních pěti kilometrech.

Nejhůře Neumannové bylo asi na osmém kilometru, když se vydrápala na nejvyšší bod trati. "Cítila jsem se kožená a měla nohy jako špalky," řekla běžkyně. Nejhorší však už měla za sebou a tušila, že jede o zlato. "Bylo to o morálce a vůli, ale ostatní na tom nebyly líp, protože jsem neztratila," uvedla.

Před sjezdem jí Frühauf hlásil dvouvteřinový náskok na Čepalovovou. "Podvědomě jsem řekla, že už to nepustím, ale taky jsem se smiřovala i s tím, že budu druhá," řekla Neumannová. Nakonec vyhrála s minimálním odstupem a Čepalovová porážku oplakala. "Ona už nějaké zlato má a nějaké mít bude. Možná jsem si dnes zasloužila vyhrát víc než ona," řekla Neumannová na adresu soupeřky mladší o necelé čtyři roky.

Kvůli úspěchu Neumannová nechala doma na úvod šampionátu dceru Lucii. Rozhodla se tak už na začátku roku po dohodě s Frühaufem. "Ani mě nemuseli moc přesvědčovat. Lucie je skvělá, ale je hodně živá a přeci jen mi trochu sil odebírá," prohlásila Neumannová. Na dceru už se těší. "Pořád žebrám, ať ji přivezou dřív, ale domluvili jsme se na sobotu, tak počkám. Ale nevím, jestli se pak budu schopná soustředit," dodala.

Reklama