Hlavní obsah

Travní lyžař Štěpánek získal světový double díky americkému plastu

Český reprezentant Martin Štěpánek se stal králem víkendu světového poháru lyžařů na trávě v italském Tambre. Vyhrál obří slalom i slalom, což je skvělá zpráva před mistrovstvím světa, které se uskuteční na konci prázdnin v Japonsku. Navíc otestoval speciální superrychlý materiál z USA, umělou hmotu, která se taví až při 400 stupních Celsia... Ještě dvakrát druhý těsně za ním dojel Jan Němec.

Český reprezentant v travním lyžování Martin Štěpánek.

Článek

„Všechno mělo být, jak mělo. Lyže jely, trochu jsem potrénoval. Svah nebyl extra náročný. Bylo třeba nechat jet a neudělat chybu, tlačit to z kopce dolů. Boj o čas, ne o život," komentoval zkušený Štěpánek svůj nejlepší víkend za dvanáctiletého působení ve světovém poháru. Sám se zabývá výrobou součástek pro travní lyže. Na internetu si před rokem našel materiál, který mu teprve teď přišel lodí zpoza oceánu a on z něho nechal vyrobit kolečka.

V Itálii se za ideálního počasí sjela kompletní světová špička. „Zdejší svah nebyl tak vyschlý jako jinde v Evropě a nabídl tak dokonalý povrch," pochvaloval si reprezentační kouč Daniel Mačát.

Češi vládli obřáku vytyčeném domácím trenérem Cattaneem už v prvním kole. Kettnerová byla druhá za Slovenkou Mikovou. Mezi muži vedl Němec před velkým rivalem Štěpánkem.

Ten však zajel výtečnou druhou jízdu a dobyl svůj první letošní triumf ve světovém poháru. „Dokonale mi to tady vyhovovalo a osvědčil se také nový materiál," říkal spokojeně.

Zářil i Jan Němec

Němce, který vynechal z důvodů rekonvalescence poslední podnik v Kaprunu, porazil jen o dvanáct setin. Další tři setiny za ním skončil Rakušan Stocker. Ještě sedmý skončil Gardavský a jedenáctý Kolouch.

Škoda, že ani nejrychlejší čas druhého kola nestačil na další prvenství juniorské mistryni světa Adéle Kettnerové. „Jela fantasticky bezchybně," chválil ji trenér Mačát. Scházely tři setiny! Ještě devátá byla Dudíková.

Ve slalomu opět kraloval Štěpánek, dokonce v obou kolech. A opět druhý dojel už do formy po operaci se vracející Němec. Rozdíl dělal tentokrát 23 setin. Třetí Švýcar Hüppi zaostal už vteřinu. Znovu sedmý dojel Gardavský a jedenáctý Kolouch. Lídr poháru Ital Frau zůstal mezi poraženými.

Mezi ženami potvrdila zvyšující se vyrovnanost výkonů na vysoké úrovni Kettnerová. Předstihla ji pouze Rakušanka Wusitz. Další Češky skončily za sebou od deváté příčky v pořadí: Kotyzová, Gergelyová a Dudíková.

O víkendu čeká lyžaře na trávě finále světového poháru ve švýcarském Marbachu. „Tam nemůžeš nic plánovat, je to jeden z nejtěžších kopců. Buď dojedeš, nebo letíš... Japonsko pak bude hodně klouzavý, to mi docela sedí, mohlo by to tam vyjít," plánuje Štěpánek.

Pořadí SP před posledním víkendem:
Muži:
1. Frau (It.) 722
2. Hüppi (Švýc.) 565
3. Štěpánek 436
5. Němec 381
7. Gardavský 363
9. Kolouch 224
Ženy:
1. Miková (Slov.) 572
2. Sommavilla (It.) 480
3. Kettnerová 440
10. Kotyzová 243
13. Dudíková 159
15. Gergelyová 82

Reklama