Hlavní obsah

Rygl skončil mezi sdruženáři desátý, vyhrál Ackermann

OBERSTDORF (Německo)

Česká republika se na mistrovství světa v klasickém lyžování další medaile prozatím nedočkala. Sdruženář Ladislav Rygl dokázal v závodu v severské kombinaci dosáhnout jen na desáté místo. Českému reprezentantovi patřila po skokanské části sedmá příčka, v běhu na 15 kilometrů si ale nakonec o tři místa pohoršil. Mistrem světa se stal Němec Ronny Ackermann.

Článek

Ryglovi náramně vyšla skokanská část. Po prvním kole byl desátý, ve druhém ještě metr přidal a průběžně se ujal vedení. Jenže závod byl pak nejprve na chvíli přerušen kvůli sílícímu větru a následně se druhé kolo rozhodla jury zrušit a opakovat. V opakovaném druhém kole sice 94 metrů nezopakoval, ale skočil jen o metr a půl méně a posunul se na sedmé místo.

Běh patří k Ryglově lepší disciplíně a tak se očekávalo, že se po závodě na 15 kilometrů jeho konečné umístění ještě zlepší. Rygl také hned od začátku závodu nasadil ostré tempo a začal se posunovat na přední příčky.

Do čela se dostal Nor Petter Tande následovaný skupinkou čtyř  zkušených závodníků Ackermann, Lodwick, Gruber, Gottwald. Ti po devátém kilometru ditkovali tempo, až poté s odstupem následovala další skupinka závodníků společně s Ryglem, kterému poněkud začaly docházet síly.

Ryglovi došly síly

Necelé tři kilometry před koncem se v čele utvořila šestičlenná skupinka závodníků, postupně se střídající na prvním místě. K trháku nakonec nasadil Gottwald, s kterým dokázali držet krok jen Němci Ackermann a Kircheisen. Ti měli v závěru více sil, vyhrál Ronny Ackermann před Kircheisenem, na Gottwalda nakonec zbylo až třetí místo.

Kvůli změnám při skocích se program nahustil a sdruženáři měli na přípravu před během méně času. "Celý závod byl hodně těžký, už skok byl náročný. Pak jsme se vůbec nestihli najíst. V běhu mi prostě došly síly. Snažil jsem se ze začátku jet, abych se vůbec udržel v té skupině, ale nešlo to. V konci už mě začaly brát strašné křeče," řekl Rygl po závodě novinářům.

Výsledky:
1. Ackermann 38:56,2 min., 2. Kircheisen (oba Něm.) -1,4, 3. Gottwald (Rak.) -3,2, 4. Moan (Nor.) -4,0, 5. Kuisma (Fin.) - 4,0, 6. Gruber (Rak.) -17,7, 7. Tande (Nor.) -47,9, 8. Tallus (Fin.) -48,4, 9. Manninen (Fin.) -52,8, 10. Rygl -53,7, ...16. Churavý -1:14,9, 27. Slavík -3:09,3, 34. Vodseďálek (všichni ČR) -4:45,8.

Reklama