Hlavní obsah

Rygl chtěl medaili, ale kvůli špatným lyžím dostal křeče

S nadějí, že bude útočit na medailové pozice, vstupoval Ladislav Rygl do běžecké části individuálního závodu v severské kombinaci na mistrovství světa v Oberstdorfu. Po skoku byl sedmý a v běhu na patnáct kilometrů se dvě třetiny trati držel ve skupině bojující o zlato. Měl však pomalé lyže, trápil se, dostal křeče a nakonec byl rád, že dojel do cíle na desátém místě.

Článek

Ve skokanské části Rygl překvapil, nenechal se rozhodit ani zrušeným druhým kolem a po vyrovnaných výkonech figuroval na sedmém místě. "Rygl pojede o zlato," říkali odborníci. "Po tomhle skoku to medaile mohla být," konstatoval zklamaný sdruženář v cíli v rozhovoru s novináři.

Vyrazil na trať a v prvních pěti kilometrech se přibližoval k čelu závodu. Za ním se vytvořila silná trojice, Němci Ronny Ackermann s Björnem Kircheisenem a Rakušan Felix Gottwald. "V té skupině jedoucí o zlato se dalo udělat hodně. Nevím, proč se to pokazilo. Měl jsem dost špatné lyže," povzdechl si Rygl, jehož otec se stal sdruženářským mistrem světa před pětatřiceti lety.

Osmadvacetiletý Rygl vždy patřil k elitním běžcům mezi sdruženáři, proto se nahlas mluvilo o medaili. Jenomže k dobrému běhu patří dobré lyže, které český reprezentant neměl. "Byly špatné. Letos mi jely jenom jednou," řekl mrzutě. Po devátém kilometru dostal křeče. "V posledním kopci jsem se musel skoro zastavit a dolů jsem málem nesjel, protože jsem nemohl vůbec hýbat nohama. Nohy se kously a nešlo to," uvedl.

Zatracené lyže

Z posledních čtyř závodů Světového poháru byl třikrát v desítce a jednou dojel třetí. Desáté místo je jeho druhým nejlepším výsledkem na světovém šampionátu v kariéře po šesté pozici z Lahti 2001. "Jenomže to mohlo být lepší. Je mi hrozně líto, když se to podělá něčím, jako jsou lyže," zlobil se Rygl. Lyže mu připravoval Miroslav Kopal, ale na něj si závodník nestěžoval. "Na čerstvý sníh nemám moc dobré lyže a tady takový byl," konstatoval Rygl.

Po prodloužené skokanské části se v časové tísni najedl v autě cestou do běžeckého areálu v Riedu. Oproti předchozím rokům je o něco lehčí. "Snažil jsem se, abych dobře skákal na mistrovství. Možná kdybych byl o kilo těžší, tak bych tak dobře neskákal a lépe se mi běhalo," pokrčil Rygl rameny. "Kdybych měl normální lyže, tak to vydržím. Můžu si za to sám," dodal.

Reklama