Hlavní obsah

Neumannovou pád nerozhodil, těší se na dceru

OBERSTDORF (Německo)

Za průměrný závod označila běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová sobotní skiatlon na šampionátu v německém Oberstdorfu. Mistryně světa z volné desítky po startu spadla, doháněla ztrátu a už neměla dostatek sil, aby útočila na další medaili. Náplastí na sedmé místo bude setkání s dcerou Lucií, kterou uvidí po téměř týdenním odloučení.

Článek

"Beru to jako průměrný závod, průměrný výsledek, který brzy upadne v zapomnění a určitě z toho nejsem zklamaná," řekla Neumannová v cíli novinářům. Pořád ji hřála u srdce čerstvá vzpomínka na čtvrteční zlatý kov. "Kdyby přibyla jakákoli další medaile, bylo by to fantastické. Ale neberu tenhle závod jako propadák, ani jako nějaký skvělý výsledek," uvedla běžkyně.

Trenér Stanislav Frühauf tvrdil, že se mu lyže na klasiku zdály trochu pomalejší. Neumannová mínila, že dnes na nejlepší soupeřky neměla. "Bylo to od každého trošku. Neměla jsem výborné lyže, trošku sil mi vzal začátek a moc mi to nejelo," řekla.

Naposledy spadla v Naganu

Dvaatřicetiletá Neumannová marně pátrala v paměti, kdy spadla v individuálním závodu. "Naposledy jsem ležela ve štafetě na olympiádě," připomněla okamžik z Nagana před sedmi lety.

Po pádu se ocitla okolo dvacátého místa a doháněla vzniklou ztrátu. "Musela se propracovávat dopředu, a to přeskakování a měnění místa jí stálo strašně sil, které jí pak chyběly v bruslení," řekl Frühauf. Místo plánovaného kontrolování špičky začala pro Neumannovou stíhačka a technika šla stranou. "Nezmatkovala jsem, ale Björgenová to brala úplně na doraz, nebylo si kde odpočinout," konstatovala Neumannová s tím, že už po klasické části byla hodně vyčerpaná.

Bojovala sama se sebou

Na začátku druhé části kombinace ještě Neumannová neměla velkou ztrátu na bronz. "Být při silách, tak jsem to dotáhla a minimálně o třetí místo jsem mohla jet. Ale v bruslení už jsem jenom kroužila," řekla lyžařka, která v cíli zaostala za vítěznou Ruskou Julií Čepalovovou o 48 sekund.

V polovině prvního kola bruslení Neumannová zjistila, že bojuje sama se sebou a na medaili může zapomenout. "Říkala jsem si, být aspoň do šesti a jít večer na vyhlášení by bylo hezké. Ale už to není taková motivace jako medaile, a ty byly pryč. Nepouštěla jsem to, ale nebylo na to," řekla.

Dá si pečené koleno

Na nevydařený závod nejspíš Neumannová zapomene rychle. K Oberstdorfu už se v době závodu blížilo auto s dcerou Lucií. "Na mrňavou se těším hodně," prohlásila běžkyně a očí jí svítily. Těšila se i na večeři a plánovala, že si dá pečené koleno. "Pořád tady pojídám kašičky. Už toho mám dost, a když jsem viděla svého manažera a (fyzioterapeuta) Koláře, jak si dávají koleno, tak se na to těším taky," řekla Neumannová.

V pondělí nastoupí do štafety a teprve pak se rozhodne, zda poběží příští sobotu klasickou třicítku. "Klasická část skiatlonu mi chuť na třicítku trošku vzala, ale musíme se nad tím zamyslet s chladnou hlavou," uvedla Neumannová. "Je to padesát na padesát, rozhodneme se později," dodal Frühauf.

Reklama