Hlavní obsah

Štěstí přeje připraveným - usmíval se Janda

OBERSTDORF (Německo)

Čišela z něj obrovská radost, mával na tribuny a juchal s lyžemi nad hlavou. Jakub Janda v sobotu skončil druhý v soutěži na středním můstku v Oberstdorfu a jako první český skokan na lyžích po dvanácti letech si pověsil na krk medaili z mistrovství světa.

Článek

"Radost mám velikou," řekl Janda novinářům, ale nezapřel svůj svérázný přístup a uzavřenou povahu. "Závod skončil a před námi je další, takže se na něj musím koncentrovat. Závod skončí a konec," řekl Janda. Druhé místo na mistrovství světa si v tu chvíli považoval za více než vítězství v závodu Světového poháru v Titisee-Neustadtu.

Už nic dokazovat nemusím

Na můstcích v areálu Schattenberg dělal skokanům problém vítr a mnoho favoritů na špatné podmínky doplatilo. "Byl to závod o štěstí a jak říkal Franta Jež, štěstí přeje připraveným," citoval Janda svého bývalého manažera a přítele. "Tuhle sezónu už mám perfektně zvládnutou a nic dokazovat nemusím," dodal český lyžař, který v letošním Světovém poháru stál osmkrát na stupních vítězů.

V napínavém závěru se Janda posunul na druhé místo ze sedmé pozice po prvním kole. Když doskočil, tak vedl a říkal si, že sedmé místo bude pěkné. "Pak pokazili a říkal jsem, že páté místo je super," popisoval Janda, jak prožíval konec soutěže. "Pak jsem byl bramborový a to už jsem si myslel, že nikdo nezkazí, ale že to půjde až na druhé, to jsem vůbec nevěřil," uvedl.

Na virózu bral vitamíny

Na otázku o emocích odpověděl s humorem, že v něm něco je. "Teď půjdu na doping a dostanu dva roky stopku," vtipkoval skokan Dukly Frenštát, který krátce před šampionátem bojoval s virózou. "Bral jsem vitaminy, abych se z toho dostal. Mám plnou krabici léků a u mě na pokoji to vypadá jako u feťáka," řekl Janda.

Příliš dobře se necítil ani ráno před závodem, ale odreagoval se při volejbalu s družstvem v hale. Před prvním skokem mu kouč Vasja Bajc říkal, aby skákal, jakoby to byl Světový pohár. "Nejel jsem sem pro medaili, to by mě svazovalo," uvedl. Nervozity se nezbavil a do stopy se rozjel ztuhlý. "Tohle se projevilo na nájezdové rychlosti, moc jsem tlačil do hran," vysvětlil.

Přítelkyně se musela učit

Před závodem měl přesně ideální váhu 63 kilogramů ve výstroji a raději se trochu napil, aby neměl problémy při převážení. "Ale už mě nevzali," řekl Janda. Zvažoval, zda si dnes večer dopřeje přípitek. "Kdybych si dal panáka, tam mě to hodně odvodní, ale možná že jednoho tam šupnem," řekl Janda a žertoval, že si místo závodu družstev raději odpočine. "To bych neudělal," dodal.

Janda skákal ve staré kombinéze a novou, kterou musel po kvalifikaci upravovat, nechal v hotelu. "Nechtěl jsem riskovat a vsadil jsem na jistotu," prohlásil. V hledišti mu fandila sestra, ale přítelkyně Lucie chyběla. "Je mi to líto, ale musí se učit do školy. Říkala, že až přijedu, budeme přestěhovaní," řekl Janda.

Reklama