Hlavní obsah

Bauer přezouvání netrénuje

OBERSTDORF

I bleskové přezouvání patří do rejstříku dovedností běžců na lyžích. "Já to netrénuju, ale mám v tom často nejlepší čas," říká Lukáš Bauer, český favorit nedělního skiatlonu. První část atraktivního závodu absolvují lyžaři klasickým stylem, druhou bruslením. Na oboje potřebují jiné vybavení. Lyže, hůlky i boty.

Foto: Archiv

Lukáš Bauer.

Článek

Přezouvání v půli může přesypat pořadí. "Ale nerozhoduje, protože většinou jede celý balík, a i když něco ztratíte, dá se rychle vrátit dopředu," připomíná Jiří Magál, další z českých adeptů na přední příčky.

"Chce to jen nevjet do cizího fochu a neodvézt cizí lyže," připomíná možnou komplikaci při přechodu z jednoho stylu na druhý. Zato osudovou. I ta se občas přihodí. Slovák Bajčičák jednou odvezl lyže Japoncovi. "Mně se stalo jen to, že jsem si hůlky cpal na opačnou ruku, ale to je detail," říká Bauer, pro kterého je nedělní bitva největší šancí na medailový zisk.

Ale už ve čtvrtek se mu málem povedlo být mezi třemi na patnáctce. Nakonec byl pátý. "V cíli mě to chvíli moc mrzelo, ale převážila spokojenost," libuje si s odstupem po svém prvním vystoupení na MS. "V neděli to už bude sice jiný den, jiný závod, ale snad budu pokračovat v tomhle stylu," doufá.

Českou sestavu doplní Šperl a také Koukal, který po ojedinělém vzepětí při Světovém poháru v Reit im Winklu, kde dojel devátý, začal šampionát mizerně. Na patnáctce skončil až v šesté desítce. "V Reitu využil podmínek. Dost se to bořilo, vyhovovalo mu to. V dlouhých závodech je to jeho jediný lepší moment za dva roky," připomíná trenér reprezentace Miroslav Petrásek, kterému teprve skiatlon dá odpověď na to, jaká bude sestava pro štafetu.

Reklama