Hlavní obsah

Bauer ve skiatlonu odpadl, vyhrál Vittoz

PRAHA

Titul mistra světa v kombinovaném závodu na 30 kilometrů získal francouzský běžec na lyžích Vincent Vittoz. V těsném finiši odsunul na další místa Itala Giorgia di Centu a Nora Frodeho Estila. Nejlepší z českých závodníků Jiří Magál skončil na osmnácté pozici. Lukáš Bauer se celý závod nesmírně trápil a skončil nakonec až na 34. místě.

Článek

Necelá stovka závodníků při hromadném startu vtrhla na trať s velkým elánem a běželo se v rychlém tempu. Bauer se na začátku pohyboval kolem dvacátého místa, v čele se překvapivě utrhl poměrně neznámý Rakušan Tauber. Ten vedl i po necelých pěti kilometrech, nejlepším z českých závodníků byl čtrnáctý Jiří Magál.

Dopředu se ale začal drát i Bauer, po polovině klasické části se vypracoval na deváté místo. Magál si udržel čtrnáctou příčku, závod vedl Frode Estil z Norska stíháný Botvinovem a Slovákem Bajčičákem. Starou formu stále nenašel Martin Koukal, uzavírající třetí desítku závodního pole.

Na posledních "klasických" kilometrech se v čele vytvořila skupinka pěti závodníků vedená Rakušanem Botvinovem. Následovali jej Estil, Bajčičák, Švéd Södergren a Dolidovič z Běloruska. S menším odstupem tyto lídry pronásledovala další skupina, jejíž tempo diktoval Bauer.

Na měřeném úseku po dvanáctém kilometru byla ale na českém závodníkovi vidět velká únava, a přehnal se kolem něj i kolega z reprezentace Magál. Tomu nakonec po klasické části patřila osmnáctá příčka právě před Bauerem, jenž na vedoucí závodníky ztrácel 43 vteřin. První polovinu závodu vyhrál Botvinov před Södergrenem a Estilem. Martin Koukal byl devětadvacátý.

Bauer se trápil i při volném stylu a začal se propadat za první dvacítku. Pozici českého lídra tak definitivně vzal na svá bedra Magál, ale ani on nedokázal držet krok se špičkou. Za medailemi mířila skupinka šesti nejvytrvalejších závodníků vedená Slovákem Bajčičákem.

Tři kilometry před cílem ale nasadil k trháku Francouz Vittoz před Italem di Centou a Bajčičák začal ztrácet. Pro zlato si nakonec doběhl Vincent Vittoz, v těsném finiši jej následovali Giorgio di Centa z Itálie a Nor Frode Estil. Bauer totálně odpadl a propadl se nakonec až na 34. místo. Nejlepším z českých závodníků byl osmnáctý Jiří Magál, Martin Koukal se umístil na 27. příčce.

Skiatlon - 30 km muži:
1. V. Vittoz (Fr.)1:19:20,5
2. G. Di Centa (It.)+0,8
3. F. Estil (Nor.)+0,8
4. M. Bajčičák (SR)+1,3
5. A. Södergren (Švéd.)+2,1
6. S. Dolidovič (Běl.)+8,8
7. K. Skjeldal (Nor.)+11,5
8. M. Botvinov (Rak.)+20,0
...
18. J. Magál (ČR)+1:32,8
27. M. Koukal (ČR)+2:39,6
34. L. Bauer (ČR)+4:00,2
59. M. Šperl (ČR)+7:50,6

Reklama