Hlavní obsah

Janda brnkal na kytaru a spal s medailí

Václav ProcházkaPrávo

Vesele pozpěvovali. Jakub Janda se sápal po kytaře, ač mu zacházení s ní je poněkud vzdálenější než skokanské dovednosti, které proměnil ve stříbrnou medaili z bitvy jednotlivců na středním můstku při lyžařském mistrovství světa v Oberstdorfu. Skokanský tým si v pondělí večer v Českém domě v Oberstdorfu užíval volného večera.

Článek

Jen náznaky melodie od skupiny Nirvana dokázal Janda vykouzlit z nástroje. "To Honza Matura je na tom podstatně lépe, má doma i elektrickou kytaru a docela to umí. Já když to naposledy zkoušel u táboráku, tak jsem ji držel tak nešťastně, že málem shořela," líčil Janda.

Nechával kolovat medaili, jež by mu měla vynést i svazovou prémii. Rozjitřené debaty v průběhu nedělního večera přiměli činovníky svazu k oficiálnímu znovu potvrzení výše odměn pro medailisty. Čtvrt miliónu je přichystáno pro majitele zlata. O padesát tisíc méně pobere druhý v pořadí, na třetího česká 150 000 korun. A to nejen pro běžce, jak se původně spekulovalo.

Sumy podstatně vyšší ale Janda vydělal v tomto ročníku Světového poháru. Na prémiích za sérii umístění mezi nejlepšími si v přepočtu získal už 2 150 000 korun.

Mířil do posilovny

Šampionát ale vnímá jako mimořádný závod. "Svěťák je komerční, mistrovství světa je o medailích. Tu stříbrnou mi nikdo nevezme a dost lidí si bude pamatovat, že v Oberstdorfu 2005 jsem byl druhý. Jestli prémie budou nebo nebudou, to je záležitost svazu, jen by mi bylo divné, kdyby je dostali jen někteří," říkal frenštátský skokan. Jakoby symbolicky byl v nápojovém lístku drink zvaný Kamikadze.

Medaile se nemohl nabažit. "Dokonce jsem s ní spal." Včera už zase s týmovými kolegy mířil do posilovny. "Poslední volný den jsem měl v pondělí před mistrovstvím, jenže ten jsem proležel nemocný v posteli. A před tím? To už ani nepamatuju," pravil a jako již tradičně odmítal prognózy před dalším kláním. "To jsou spekulativní otázky," odvracel dotazy na to, jak může dopadnout při pátečním závodě na velkém můstku.

Reklama