Hlavní obsah

Maratón bude to brutální, tuší Neumannová

OBERSTDORF

Jako spolukomentátorka televizních přenosů, ale už zase i jako starostlivá matka tráví Kateřina Neumannová čekání na poslední start na MS lyžařů v Oberstdorfu. V penziónu Haus Hanni, který se stal nenápadným útočištěm týmu české mistryně světa, je více živo než na počátku šampionátu. Klid, který měla při prvních dvou startech, vystřídalo dovádění dcery Lucky.

Článek

"Ukaž, jak máma běhá," nabádá při pózování před fotografem dcerku, aby ji napodobila. Ta raději hopsá na sedačce. "Je spíše na skokany," říká běžkyně s úsměvem.

Čeká ji ale ještě pořádný zápřah. V sobotu zkusí zdolat porci 30 km. V minulosti ji nevyhledávala, po porodu nejela na této distanci ani jednou. Naposledy na vytrvaleckou trať vyrazila v březnu roku 2002. V Oslu skončila v klání Světového poháru osmá. "Je to možné," neloví v paměti.

Co ji přimělo ke startu v maratónu? "Chci to zkusit. Je to mistrovství světa, poslední závod. Nemám co ztratit, nebudu superfavoritkou. Na dlouhé trati se může stát ledacos, kdybych jela domů, těžko najdu motivaci hodně trénovat na březnové svěťáky," vypočítává pohnutky, které ji vedly k setrvání v dějišti šampionátu.

"Navíc jsem toho nazávodila v téhle sezóně méně než jiné roky. Sem tam něco z programu vypadlo, dvakrát jsem vynechala kvůli nemoci." Jen špatné počasí by ji odradilo od účasti. Jaký čeká výsledek? "Můžu sama sebe jen překvapit."

Dává se dohromady po třech závodech

Ač se rodačka z Písku dočkala premiérového vítězství na velké akci, nepočítá doma s velkolepým vítáním, jakého se ve Žďáru dostalo Martinu Koukalovi, nečekanému mistru z padesátky před dvěma lety.

"Není konec sezóny. O víkendu se vrátím, hned ve čtvrtek poletím na svěťák do Finska, budu se snažit tyhle jinak příjemné události nechat, až dozávodím. Více se těším na den dva klidu, až se zavřu doma," plánuje, leč v mysli teď má spíše to, jak se dát dohromady po třech startech na MS.

"Tři závody obden v mém věku, to je docela velká porce," říká lyžařka, které těsně před šampionátem bylo dvaatřicet. Co s únavou? ".Jen ležet se nedá a tvrdě trénovat taky ne, Je třeba si odpočinout, pak dát jeden dva kondiční tréninky. Ne že bych se servala. Teď už člověk nic nedožene. Je lepší být odpočinutý," přemítá. Ač Oberstdorf už opustil úspěšný oživovatel zdevastovaných organismů Pavel Kolář, Neumannová nezoufá.

Profil tratě náročný

"Při jeho pracovním vytížení jsme byli domluveni už od léta, že tu bude jen na začátek mistrovství, ale mám k dispozici regeneraci v hotelu, kde bydlí výprava. Chodím k fyzioterapeutům, s nimiž spolupracuju při svěťácích."

Čeká ji další souboj se soupeřkami i s drsnými tratěmi. "Pojede se šestkrát pětikilometrový okruh, tedy šestkrát hrozné stoupání. To je něco brutálního, tam nebude žádná ostuda koncem závodu jít, pro holky je to myslím přehnaně náročný profil. V můj prospěch hraje, že mám volno, protože většina soupeřek do té doby pojede aspoň nějaký ze sprintů. Dvojice má jet hodně holek, před třicítkou to může vzít hodně sil, To je jedna z mých mála výhod."

Reklama