Hlavní obsah

SuperG = SuperDen pro českou výpravu na mistrovství světa lyžařů na trávě

Skvěle zahájili světový šampionát v Japonsku čeští lyžaři na trávě. V úvodním superG mužů vládli Martin Štěpánek a Jan Němec. Pro 30letého Štěpánka, držitele světového rekordu v rychlosti na lyžích na trávě, je to první titul v kariéře. „Chceme zaútočit na pozici nejúspěšnější země mistrovství," hlásí nadšeně reprezentační trenér Daniel Mačát.

Článek

První se vydal na trať Rakušan Stocker a dlouho se držel na prvním místě. Než se však do branek superG, které postavil švýcarský trenér Caderas, pustil Martin Štěpánek. Jízda v jeho podání byla dokonalá a měl skvělé lyže s použitým americkým materiálem, které mu pomohly už k celkovému třetímu místu ve světovém poháru.

Na trati, kde se první patnáctka vešla do jedné vteřiny, nadělil druhému v pořadí 33 setin. „Svah byl sice hrbatý , ale deště v posledních čtyřech dnech ho dokázaly obměkčit natolik, že se mi ani ta rychlost nezdála tak vysoká. Proto jsem překvapený, že odstup na další soupeře byl tak výrazný. V takto měkkém terénu nejsou nerovnosti cítit a každý se mohl plně soustředit na závodění," řekl.

Němec dosáhl na stříbro

K velké české radosti se na stříbro prosadil Jan Němec, který prokázal, že jeho forma roste každým dnem. „Kolena sice bolí, ale už cítím, že se na ně můžu spolehnout. Věřím , že bych se mohl prosadit i v dalších disciplínách. Možná i na zlato," radoval se držitel rekordních 71 výher ve světovém poháru.

Mezi ženami se největší česká naděje Adéla Kettnerová nevyvarovala chyb a v sedmé bráně zaváhala. Pevná brána s praporkem ji "škubla" tělem, dostala ji do protirotace a poté podjela následující branku. Dokázala se vrátit do stopy, a bylo z toho velmi dobré desáté místo. Jen 99 setin za bronzem. Titul získala slovenská vítězka světového poháru Barbora Miková.

Další Češi si také nevedli špatně: mladý Lukáš Kolouch byl ve vyrovnaném závodě 16., veterán Jiří Russwurm obsadil 17. místo a Michal Klimeš skončil na 35. pozici. Dominika Dudiková byla 12., Magdalena Kotyzová protnula časomíru ve 14. nejrychlejším čase.

První kolo následující superkombinace, tedy superG, staví český kouč Mačát, přípravu slalomu mají v režii Rakušané.

Reklama