Hlavní obsah

Trenér chce vidět štafetu dlouho vpředu

OBERSTDORF

Neztratit na špičku. Do poslední chvíle být ve hře o přední umístění ve čtvrtečním štafetovém závodě na lyžařském mistrovství světa v Oberstdorfu. To je plán trenéra běžců Miroslava Petráska před startem disciplíny, v níž v minulosti česká čtveřice spěchala až k medailím. Naposledy v Lahti v devětaosmdesátém, kdy byla bronzová.

Článek

"Pokud kluci zajedou optimálně, je možné cokoli, chceme být aspoň do šestky, lépe než v minulých letech," říká Petrásek.

To nejlepší, co má, postaví do prvních tří úseků, leč jinak, než by si přál. Jiří Magál, Lukáš Bauer, Martin Koukal budou chystat pozici pro finišmana Petra Michla, teoreticky nejslabšího.

V minulosti začínal Koukal, ostřílená síla v kontaktních bojích. "Rozjezd nikdy nezkazil, ale sám přišel, že se v klasice necítí vyjet třikrát hrozivý kopec nahoru na louku," lituje Petrásek. Desetikilometrové úseky se skládají vždy ze tří kol. Jiná jsou pro úvodní dva klasické úseky, a jiná pak pro bruslení.

Vysněným finišmanem by pro něj byl Bauer. "Lukáš umí rozhodnout závod jako poslední, ale taky by to mohl být jen boj o deváté místo," podotýká trenér. Neexperimentuje. Nechá stát mladíka Kožíška. "A Řezáč je skvělý v dálkových bězích, ale o účasti na šampionátu jen mluvil a nic pro ni nedělal."

Složení ženské štafety, v cíli šesté, je mu inspirací. Neumannová na třetí pětce vrátila tým ke špici. "Na druhý či třetí úsek se staví ten, kdo je schopen sjet ztrátu, u nás to je Lukáš. Filozofie je jasná: jet vpředu tak dlouho, jak to půjde."

Nevidí jasného favorita. "Němci jsou tu špatní, Rusové i Švédové nevýrazní, ve hře budou Norové," probírá se startovním polem. V popředí mohou být i Italové a snad Finové.

Jak si vedla štafeta v posledních letech...
MS 2001 (Lahti) - 14.
ZOH 2002 (Salt Lake City) - 7.
MS 2003 (Val di Fiemme) - 7.

Reklama

Související témata: