Hlavní obsah

Němec vstal z mrtvých, první letošní výhrou vybojoval další titul mistra světa

Mijagi

Nezdolný bojovník překonal víc než rok trvající bolest a dojel si pro další titul mistra světa do své bohaté sbírky. Jan Němec nedokončil loňskou sezónu a na podzim podstoupil operaci kolenních vazů a zadního stehenního svalu. Celé letošní léto se trápil a na vítězství, na něž býval zvyklý, se načekal až do září. Na mistrovství světa v japonském Šičikašuku získal zlato v obřím slalomu.

Foto: Tomáš Nohejl

Jan Němec (uprostřed) získal titul mistra světa v obřím slalomu na trávě v Japonsku.

Článek

Průběh šampionátu ukazuje, že mezi muži není jasný favorit. Třetí závod, třetí vítěz. Němec byl po prvním kole jen o dvě setiny druhý za reprezentačním kolegou Štěpánkem. Česká dvojka měla slušný čtyřdesetinový náskok před třetím Frauem, italským držitelem křišťálového globu. Ten zajel ve druhé časti závodu nejrychleji, ale Němec si bezchybnou jízdou náskok uhájil a s přehledem vybojoval svůj další titul mistra světa.

„Je to pro mě jedno z nejcennějších vítězství v kariéře. Zdálo se, že jsem návrat na lyže po zranění uspěchal, ale koleno se v posledních týdnech lepšilo každým dnem. Celou sezónu se mi příliš nedařilo. Jsem rád, že forma přišla v pravý čas, právě tady," řekl. Pro úspěch na mistrovství světa obětoval i jeden víkend Světového poháru v Rakousku. Se zlatem a stříbrem je tady zatím nejlepším závodníkem.

Mistr světa z úvodního super-G Štepánek stejně jako včera lehce zaváhal a od medaile ho nakonec dělilo pouhých 8 setin. Jeho čtvrté místo je také vynikající. Do první desítky se dostali hned čtyři Češi, sedmé místo zajel Lukáš Kolouch a osmý byl Jiří Russwurm.

Mezi ženami se z druhého zlata radovala domácí Šintaniová, která je zatím nejúspěšnější ženou šampionátu. Magdaléna Kotyzová dojela desátá.

Zítřejší slalom přinese znovu zajímavou a vyrovnanou bitvu o poslední sadu medailí.

Mistrovství světa v travním lyžování v Mijagi (Japonsko):
Obří slalom:
Muži:
1. Němec (ČR) 1:01,49
2. Frau (It.) -0,35
3. Stocker (Rak.) -0,57
4. Štěpánek -0,65
...7. Kolouch -1,12
8. Russwurm (všichni ČR) -1,25.
Ženy:
1. Šintaniová (Jap.) 1:05,18
2. Portmannová (Něm.) -0,56
3. Sommavillaová (It.) -0,78
...10. Kotyzová (ČR) -4,36.

Reklama