Hlavní obsah

Boulařka Sudová pojede ve Vossu o třetí místo ve SP

PRAHA

Lyžařka Nikola Sudová má na dosah historický úspěch. V konečném pořadí Světového poháru akrobatické jízdy v boulích může skončit třetí. V posledním závodu SP ale musí v sobotu v norském Vossu porazit Rakušanku Margaritu Marblerovou, na kterou ztrácí pouhé dva body.

Foto: čtk/AP

Akrobatická lyžařka Nikola Sudová (uprostřed) - archivní foto.

Článek

Sudová absolvuje životní sezónu, z deseti závodů byla osmkrát v elitní desítce, přičemž čtyřikrát stála na stupních vítězů včetně premiérové výhry v SP. "Chtěla bych celkově skončit na třetím místě," vyřkla Sudová jasný cíl před finále. Už se prý cítí psychicky unavená, ale nechce boj o 'bednu' vzdát. "Říká, že toho má docela dost, ale ona chce na třetí místo, což ji drží v koncentraci a žene dopředu," doplnil trenér Radek Herot.

Vybojuje Nikola Sudová 3. místo ve Světovém poháru?
Hlasujte v anketě na konci článku!

S Marblerovou před sezónou Sudová trénovala a jsou kamarádky. "Ze srandy se hecujeme. Bude to boj," řekla Sudová. "Holky jsou vyrovnané, stačí jedna chybička a je po nadějích. A taky bude záležet na rozhodčích," řekl Herot. Sudová skončí v SP nejlépe třetí a nejhůře by měla být pátá. "Ať tak, nebo tak, budu spokojená. Loni jsem byla patnáctá, takže to bude velký skok," uvedla Sudová.

Vítězství už má jisté Kanaďanka Heilová

Vítězství ve Světovém poháru už má jisté Kanaďanka Jennifer Heilová. Druhá je zatím olympijská vítězka Kari Traaová z Norska s náskokem 60 bodů před Marblerovou a Sudovou. "Musela by totálně pokazit, ale jede doma a nenechá si to utéct," tušila Sudová.

Boulaře zaskočila ve Vossu špatně připravená trať. Červenala se i Traaová, místní rodačka, a sama přiložila s lopatou ruku k dílu. "Bylo to šílené, nedalo se to sjet," komentovala Sudová zledovatělý svah se špatně upravenými boulemi. Na závod plánovala obvyklou kombinaci skoků. "Dole salto a nahoře helikoptéru, ale snad upraví můstek, abych stihla roznožku," řekla Sudová.

V sezóně využívá služeb fyzioterapeuta Jonathana Mathewa Williamse. Američan je členem českého týmu, ale patří k závodníkovi Tobymu Dawsonovi. "Nevešel se do amerického týmu, tak nás Toby požádal, zda by mohl dostat naší akreditaci," řekla Sudová.

Na oplátku se Williams stará o její tělesnou schránku. "Je to velká změna a dělá hrozně moc. Loni jsem v tuhle dobu byla úplně vyřízená. Teď se sice cítím unavená psychicky, ale fyzicky jsem na tom docela dobře," řekla Sudová, kterou po finále SP čeká ještě v březnu mistrovství světa v Ruce. Doufala zároveň, že se spolu dohodnou i na spolupráci i na další sezónu.

Reklama