Hlavní obsah

Neumannová nastoupí poprvé na mistrovství do třicítky

PRAHA

Poprvé v kariéře se běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová vydá do stopy třicetikilometrového závodu na mistrovství světa či olympiádě. V sobotu nastoupí v Oberstdorfu do závodu s hromadným startem klasickou technikou a o tempo se podle svých slov starat nebude.

Článek

Mistryně světa z volné desítky v Oberstdorfu absolvovala v kariéře všehovšudy za šest let jen tři třicítky ve Světovém poháru. V klasice dojela v Oslu 1999 dvanáctá, další nedokončila a volným stylem před třemi lety skončila v Norsku osmá. "Na olympiádě či mistrovství jsem se tomu většinou bránila. Měla jsem za sebou vždy téměř kompletní program, už nezbývaly síly a stejně jsem nikdy nemívala valné šance," řekla Neumannová.

Nad účastí v nejdelším ženském závodu na šampionátu i tentokrát váhala do poslední chvíle. "Zkusím to. Nic, co se týče podmínek, tomu nestojí v cestě," rozhodla se nakonec. "Na druhou stranu si říkám, že asi ve třetím kole si za to budu chtít nafackovat," očekávala na těžké trati velkou dřinu.

Únavu cítila do středy

Únavu ze tří předešlých závodů, které jela v rozmezí pěti dnů, cítila do středy. "Byla jsem hotová a v uvozovkách jsem Standovi (Frühaufovi) odmítla poslušnost. Lyžovat jsem šla, ale nechtěla jsem trénovat," řekla Neumannová. Ve čtvrtek absolvovala lehčí kratší trénink a v pátek se naladila na sobotní závod.

První pravidlo pro náročný závod zní jasně. "Co nejdéle šetřit silou. Závod já určitě dělat nebudu," řekla Neumannová. Pokud to půjde, bude se prý snažit jet v zákrytu ve skupině. "Doufám, že to bude co nejvíc vepředu. A pak bude záležet na tom, jak komu vydrží síly," doplnila dvaatřicetiletá běžkyně.

Případná krize v takřka maratonském závodu ještě podle ní zákonitě nebude neznamenat krach a konec nadějí. "Dá se z toho dostat. Když se člověk napije a prodýchne, tak může chytit druhý dech," řekla Neumannová. Věděla, že důležitou roli bude hrát mazání lyží. "Doufám, že vosk vydrží a nebudu mít problémy. Budou potřeba relativně pohodlné lyže, musí stoupat v dlouhých kopcích," přála si Neumannová.

Reklama